Moore za N1: Stanje u BIH je dosta frustrirajuće

Vijesti 07. jun 201709:56 > 10:06
N1

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira osudili su događaj nazvan "Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a", koji je najavljen za 8. juni u Mostaru.

Ovo je zaključak prvog dana sjednice PIK-a, danas, članovi Vijeća za provedbu mira razmatraju situaciju u BIH, predstojeće prioritete i slobodu medija. Tim povodom, za Novi dan govori šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore.

“Mislim da izjava PIC-a je veoma važna. Nije to uvijek tako da časnici PIC-a tako govore, imaju svoje zaključke. Moram priznati – misija OSCE-a nije uključena u rad PIC-a, mi smo posmatrači”, kazao je u uvodu dodavši da OSCE ipak prati sva dešavanja na tu temu.

Koncert Thompsona najavljen je za 8. juni u Mostaru.

“Nema nedostatka politike i podjela u Mostaru i u drugim dijelovima BiH, i u školama. Što se tiče tog događaja – PIC je dosta jasan. Podjele koje postoje u Mostaru već godinama su veliki problem. Tamo želimo saradnju i konkretne rezultate. Jasno smo rekli da osuđeni ratni zločinci nemaju mjesta u javnom životu, i u drugim dijelovima BiH. Stavovi međunarodne zajednice su jasni, ali koncerta će izgleda biti”.

Kakvo je stanje u BiH?

“Kao i uvijek, dosta komplikovano. Drago mi je što ćemo danas u Parlamentu govoriti o ovim temama. Bitno je da ne govorimo o strankama nego sa institucijama BiH. Stanje je dosta frustrirajuće, pogotovo za narod, za ljude koji žive svoje živote.”

Moore ističe da uprkos komplikacijama želi vidjeti pozitivne korake što se tiče zakona o akcizama. “Ima to konkretne posljedice što se tiče međunarodnog finansiranja”.

Govorio je i o novonastalom planu “Berlin plus”: “Ako želite više čuti o politici Berlina – možete to vidjeti sa sa njemačkom ambasadoricom. Želimo praviti više mogućnosti za sve Bosance i Hercegovce”, kazao je dodavši da političari u BiH to moraju podržati.

A da li je BiH plodno tlo za ispoljavanje vanjskih interesa, Moore kaže:

“Ima puno domaćih interesa, ja ne vidim da je BiH žrtva međunarodnih interesa, nego domaćih. To je bez opravdanja za političare. zašto moramo tražiti probleme i prepreke. Nije to praktično. Nije izborna godina, teoretski – bez izbora sporazum i dijalog bi bio jednostavniji”.

U proteklom periodu strane diplomate su govorile da BiH ne funkcinoiše kao država? Moor kaže da oni imaju razne motive.

“Ima puno ljudi koji su nekada bili diplomati, sada su u penziji i spekulišu o BiH. Imaju neka čudna mišljenja o ovoj zemlji. Ali ona nisu ni bitna, ni praktična. Imaju razne motive. Na kraju krajeva – Bosanci i Hercegovci jesu u demokratskoj BiH. Imaju iste ciljeve, žive svoje živote. Vidimo to često u zajednicama, ruralnim sredinama.”

Što se šefa misije OSCE-a tiče ne dolazi u obzir nikakvo otcjepljenje.

“Dejton je najbolji štit za BIH, dosta je komplikovan, ali mora da bude više stabilnosti na putu ka reformama. Spekulacije su neprofesionalne i neprijatne”.

Dvije škole pod jednim krovom je ponovo realnost u BiH, ponovo se javljaju inicijative da se osnuje još jedna takva škola, uprkos protestima srednjoškolaca iz Jajca. On je uputio protestno pismo predstavnicima vlasti Srednjebosanskog kantona, a da li je dobio odgovor?

“Čuli ste reakciju kantonalnog premijera u vezi sa našim pismom. Posjetili smo Jajce i učenike, govorili smo sa načelnikom Jajca. Nemaju sada namjeru da idu dalje sa novom odvojenom školom. Ta pitanja nisu riješena za uvijek. Frsutracije bošnjaka su opravdane, ali koalicija SDA-HDZ mora naći praktično rješenje i ne podijeliti školu. Moraju naći zajednički jezik – rješenja. Oni su demokratski izabrani i to je njihova nadležnost”, ocijenio je.

Bosna i Hercegovina više od 10 godina ima smjernice za udžbenike historije, kazao je Moore. Tvrdi da je važno pratiti te smjernice.

“Čast mi je da vam kažem da je naša misija igrala je pozitivnu ulogu u tim smjernicama”.

Da li su one prekršene?

“Što se tiče smjernica – nemamo nadležnost definisati ako jedan udžbenik jeste ili nije prekršio to. Mi smo dali konretan okvir za te teme. Nije to nikakvo pravdanje za Republiku Srpsku, kada vidimo nekoliko pozitivnih događaja – čak uvođenje srpskog jeziuka za srpske povratnike. Zašto oni u Banjaluci moraju pominjati probleme, kada su stvorili vještačku situaciju protiv bosanskog jezika”, kazao je Moore, i za kraj dodao:

“Žao mi je što je ministar kulture i prosvjete Malešević govorio o udžbenicima u drugom entitetu, ali ima on problema u svom entitetu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.