Inzko: Bio bih sretan da mogu napustiti BiH što brže, ali..

Vijesti 07. jun 201716:08 > 16:32
N1

Danas je u Sarajevu završena dvodnevna sjednica Vijeća za provedbu mira.

Nakon sjednice medijima se obratio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko koji je govorio o ključnim zaključcima koji su usvojeni nakon dvodnevne sjednice.

“Vidio sam da čak i neki mediji pišu o onome što se priča, a to je navodno zatvaranje ureda visokog predstavnika. Puna implementacija programa 5+2 je preduslov za zatvaranje ureda visokog predstavnika. Ustanovili smo nekoliko hitnih prioriteta za sve ograne u BiH na nivoima vlasti. Svi su razočarani sporim tempom reformi, kao i činjenicom da su zvaničnici preuzimali obaveze koje se odnose na EU i MMF, a nisu ih realizovali“, kazao je Inzko. 

Na jednom dubljem nivou je izražena zabrinutost za pogoršanje vladavine prava. Nastojanje političkih lidera da izazovu krizu za krizom i unošenju podjela, umjesto da rade zajedno. Politički direktori su pozvali sve na vlasti da rade na unaprijeđenju političke klime u zemlji. Ovo nije u komunikeu, ali nekoliko puta su politički direktori pomenuli činjenicu da je iz ove zemlje u prethodne tri godine otišlo stotine hiljada mladih ljudi“, dodao je Inzko.

Inzko je poručio da mladi najviše trpe neprovođenje reformi za priključenje u EU.

Usvojen je jednoglasan stav da je potrebno raditi urgentno na priključenju EU, posebno mladi ne mogu čekati taj proces“.

Njegov zamjenik, Bruce Berton je kazao da se izbori naredne godine moraju provesti kako je zamišljeno.

Izbori naredne godine se moraju provesti kako je zamišljeno, a svaki drugi scenario bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Moramo podstaći slobodu medija u BiH. Razgovarali smo sa nekim predstavnicima. Vidimo koliko je političkim snagama stalo da provode što strožiju kontrolu nad elektronskim medijima. Pitanje Javnog RTV servisa izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice“.

Na kraju je dodao jedan zajednički zaključak:

Pozivaju se lideri da ne podržavaju veličanje ratnih zločinaca i želimo vidjeti što više provođenja reformi koje mogu pomoći ovoj zemlji da postigne svoj puni potencijal“.

Povodom najavljenog koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, Inzko je kazao: 

Mi smo potpuno jasno osudili taj događaj. Apelirali smo na sve da izbjegavaju slične događaje, veličanje ratnih zločinaca i svi treba da djeluju u skladu sa evropskim vrijednostima“, kazao je Inzko odgovarajući na novinarska pitanja.

Na pitanje novinarke Glasa Srpske kada će OHR napustiti BiH, Inzko je kazao:

Bio bih presretan da mogu napustiti BiH što brže, ali to nije moja odluka nego Vijeća za provođenje mira. Ja ne bih bio toliko nervozan zbog prisustva međunarodne zajednice. Zaista ću biti sretan kada mognem kazati ‘u ovoj zemlji je sve OK, ja mogu ići’. Ovo je bogata zemlja sa velikim potencijalima, znam da se mediji ježe kada čuju ovu riječ ‘potencijal’, ali je tako“.

Intervju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom pogledajte večeras na programu N1 televizije u 21:30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku