Neće biti povećanja školarine na univerzitetima u RS

Vijesti 08. jun 201713:30 > 13:32
N1

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da neće biti povećanja školarina na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj za akademsku 2017/18. godinu.

Vlada RS usvojila je Informaciju o realizaciji Posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Republici Srpskoj u ovoj godini, a za ove namjene obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.600.000 KM.

Ove godine odobreno je 266 zahtjeva pristiglih na konkurs Ministarstva porodice, omladine i sporta, od kojih su 223 zahtjeva mladi bračni parovi, a 43 samci i samohrani roditelji.

Odbijeno je 11 zahtjeva, a ukupno je na konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove pristiglo 277 zahtjeva, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Do kraja godine planirano je raspisivanje još jednog konkursa za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove do kraja 2017. godine.

Poseban program subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove realizuje se od 2008. godine, a ukupan broj dodijeljenih subvencija do sada iznosi 3.039. Na ovaj program do sada je utrošeno 8.574.819 KM. 

Vlada Republike Srpske usvojila je i Odluku o davanju saglasnosti na uputstvo o izmjenama uputstva o proceduri i načinu utroška prikupljenih sredstava u “Fond partner”, a cilj izmjena je da se poljoprivrednim proizvođačima omogući da po što povoljnijim uslovima i u optimalnom roku obezbijede sredstva za obavljanje radova u poljoprivredi. 

Promjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa kredita sa 300.000 KM na 500.000 KM i povećanje perioda otplate sa šest na osam godina. 

Izmjenama je predviđeno i skraćivanje procedure aplikacije pri čemu će se korisnici obraćati direktno bankama za kreditna sredstva.

Vlada je donijela Uredbu o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke, odnosno pristaništa za međunarodni saobraćaj, plovni putevi na kojima važi međunarodni ili međudržavni režim plovidbe, a njenim stupanjem na snagu prestaje da se primjenjuje ranija uredba. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.