Potencijalni kupci odustaju od stanova u Bosmalu

Vijesti 08. jun 201716:31 > 18:17
N1

Ponovo je odgođena aukcijska prodaja stambeno-poslovnih prostora u sarajevskom centru ''Bosmal'' koja je bila zakazana za danas. Sud će naknadno i van ročišta donijeti odluku da li će se imovina prodati pogodbom, kao što je danas zatraženo, te o povratu uplaćenih pologa zainteresovanim kupcima.

Potencijalni kupci razočarani, najavljuju da će odustati, a sve je više prostora za pitanja kome će ”Bosmal” stvarno biti prodat.

Sporazum o prodaji objekata neposrednom pogodbom postigli su i sudu dostavili tražilac izvršenja, izvršenik i založni povjerenik, koga predstavlja Bank Islam Malaysia Behrad. Saopštila je to predsjedavajuća sudskog vijeća na ročištu, uz obrazloženje da je to u skladu sa zakonom i propisanim vremenskim rokovima.

”Sud će pravno analizirati zakonske odredbe, pri tom vodeći računa da interesi trećih lica ne budu povrijeđeni, i vodeći se načelom da će ovakav način prodaje donijeti uštede vremena i sredstava i bolju naplatu potraživanja.”

Ovakvo obrazloženje izazvalo je nezadovoljstvo u sudnici. Posebno onih koji su uplatili polog od 10 hiljada maraka, kako bi učestvovali u licitaciji. Neki će odustati i prije nego sud donese konačnu odluku. Osjećaju se iskorišteno i sumnjaju u krajnje namjere i suda i vlasnika.

“Ono što ću reći je da ću odustati i povući depozit koji je uplaćen I mislim da će i većina ljudi, jer jednostavno, ne znamo šta se krije iza ovoga. U stvari, nije nam jasno šta je sud htio da kaže”, kaže Samer Rešidat, potencijalni kupac.

“Mislim da nije uredno, da su trebali biti danas ovdje, ponuditi taj novac ili njihovi predstavnici i da ponude to javno pred svima i da znamo da je to to. Jer, u konačnici možda od tog dogovora ništa neće ni biti. Možda je to samo kupovina vremena”, smatra Azmir Husić, potencijalni kupac.

Prodaju objekata u ”Bosmalu” zatražila je UniCredit banka, zbog nemogućosti otplate kredita dospjelih na naplatu. Tržišna vrijednost imovine procijenjena je na više od 86,5 miliona maraka. Od ukupno 306 stanova na prodaju, nije prodato 226, a na prodaju su i garaže te poslovni prostori.

Treba podsjetiti i na medijske napise koji kažu da je prije nekoliko dana jedan od članova kraljevske porodice iz Katara kupio veći dio prostorija ”Bosmala” koje su date na prodaju za iznos od oko 35 miliona maraka, a da je prva transakcija već izvršena početkom juna. No, takve informacije danas niko nije želio ni demantovati ni potvrditi.

Navodno se radi o članu porodice Al Thani, koji živi u UAE, a prema pojedinim informacijama, u naredim danima kupovina bi trebalo da bude finalizirana. Niko ne želi reći jesu li oni dio sporazuma o prodaji nagodbom. Potencijalni kupci koji su uplatili polog, njih 140, konačnu odluku Suda tražiće na oglasnoj ploči, a zatim i povrat ukupno milion i 400 hiljada maraka, uplaćenih za učešće na licitaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.