Vlade RS i Srbije zajednički obilježavaju Bitku na Sutjesci

Vijesti 09. jun 201713:20 > 13:23
Facebook/Bitka na Sutjesci

U nedjelju 11.juna, odbori vlada Republike Srpske (RS) i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova zajednički će obilježiti 74 godine od Bitke na Sutjesci.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je ta bitka u jugoslavenskoj istoriografiji bila poznata pod imenom Peta neprijateljska ofanziva, koja je vođena pod kodnim imenom „Schwarz“ (“Crno”) s ciljem da Sile osovine unište Narodnooslobodilački pokret (NOP) i ovladaju zaleđem Jadrana. 

“Neprijatelj je tada angažovao 120.000 vojnika, oko 300 aviona, te dodatne snage protiv 21.000 partizana, kod kojih je bilo 3.000 ranjenika. Partizani su, uz velike gubitke, gdje je svaki treći borac poginuo na Sutjesci, zahvaljujući disciplini, motivaciji u postizanju cilja, slobode, probili obruč i izvukli se iz okruženja. To je po obimu najtragičnija bitka u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Joslavije” rekao je Savanović. 

Na Tjentišu će biti položeni vijenci na centralnom spomeniku narodnim herojima, a nakon obraćanja zvaničnika predviđen je prigodan kulturno-umjetnički program.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.