Banjaluka: Zrakom iz košnice riješite sve disajne probleme

Vijesti 11. jun 201715:30 > 19:26
N1

Muče vas alergije, migrene, astma, loš Vam je imunološki sistem? Udisanje zraka direktno iz košnica može pomoći, uvjeravaju pojedini ljekari ali i pčelari.

U Banjaluci je otvoren Inhalapi centar, prvi u RS, a ppored Visokog – drugi u BiH.

Pomoću maske povezane sa košnicom, pacijenti udišu va1zduh ali i polen, med, propolis, matičnu mliječ, te pčelinji otrov i vosak. Ove inhalacije spadaju u alternativnu medicinu, no mnogi ljekari ih prihvataju u liječennju alergija, oboljenja disajnih puteva i imunološkog sistema.

“Tonzilitis na alergijskkoj bazi, pluća, bronh, hronični i alergijski. Pčela je čudo svijeta treba s njom razgovarati, ona je zemlji majka”, ocijenio je Mirko Ljubanić, pulmolog-alergolog u penziji.

Na obroncima Manjače, Mile Milojević dugogodišnnji pčelar izgradio je Inhalapi centar, jedini u RS.

“Čovjeku dolazi do poboljšanja organizma, liječi astmu, cirkulaciju, srčane bolesnike..”

Jedna komora sa četiri košnice na raspolaganju je pacijentima. Sezona liječenja je od aprila do septembra, a jedan tretman košta pet KM.

“Pored da dišeš, da uzdišeš, da se kraj pčela umiriš, ako si nervozan – ako ti smeta tempo života u gradu, onda dolaziš na selo”, ocijenio je pčelar iz Slovenije Andrej Sever.

Ovaj zrak direktno iz košnice utiče na imunološki ali i disajni sisetem. Nama novinaraima bitno je što smanjuje stres i učestale migrene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.