Uslovi državnog zatvora odlični – ali kad će biti popunjen?

N1/Ilustracija

U državnom zatvoru osuđeni za najteža krivična djela i ratne zločine će služiti svoje zatvorske kazne. Po prvi put novinarske ekipe u unutrašnjosti državnog zatvora u izgradnji.

Prvi utisak, uslovi će biti odlični. Komforne zatvorske ćelije, mogućnost za rekreaciju, šetnju u zatvorskim krugovima, ali i drugi vid, kako kažu nadležni, edukacije i resocijalizacije zatvorenika. Međutim, nepoznato je kada će osuđenici postati i stanovnici državnog zatvora.

21. juli 2016. bio je rok za završetak radova, međutim jedan od potencijalnih podizvođača radova tužio je češko-španski koncer koji je dobio ugovor o izgradnji zatvora. Zbog toga je privredni sud u Istočnom Sarajevu naložio obustavu gradnje, da bi Viši okružni sud u Banjaluci poništio tu odluku. Izgubilo se 3 i po mjeseca, radovi su nastavljeni, pa je određen novi rok, kraj 2016. Ni to nije ispoštovano. Potom se govorilo o maju ove godine, ali zatvor nije završen.

Ne možemo mi reći da će 1. jula zatvor biti otvoren, zato što ga ne možemo staviti u funkciju u punom kapacitetu. O trome se radi. Mi planiramo krajem ove ili početkom naredne godine krenuti u popunjavanje zatvora“, rekao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Podsjećamo, kamen temeljac za državni zatvoren položen je 2006, početak gradnje u julu 2014. Sama investicija košta više od 19 miliona eura, finansiranana od strane Evropske razvojne banke i potpomognuto EU i EK, švedskom i američkom vladom. Zatvor bi, kada se konačno završi, trebao da primi 300 osuđenika i 50 pritvorenika, koji bi čekali upravo suđenje u Sudu BiH.

Radi se o jednom izuzetno modernom, skupom, visoko vrijednom projektu koji će ispunjavati sve, apsolutno sve uvjete dostojnog boravka u pritvorskoj jedinici i dostojnog izdržavanja kazne za osuđenike“, kazao je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH kaže da se BiH prvi put susreće sa izgradnjom jednog zatvora, pa su pomoć morali potražiti u susjednim dravama.

Mi nemamo to iskustvo stavljanja zatvora u funkciju. Nama su zatvori još iz doba Austro-Ugarske. Zato smo mi iz Ministarstva pravde išli po susjednim zemljama da vidimo koja su njihova iskustvo. Ali oni su imali te olakotne okolnosti što su njihovi zatvori uvezani. Mi nemamo zatvorski sustav na nivou BiH koji je ujednačen. To imamo na nivou RS, ali u FBiH ne postoji“, istakao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Za rad zatvorskih čuvara najprije će se krenuti u edukaciju postojećih 31. službenika. Imenovanjem upravnika zatvora, što će učiniti Ministarstvo pravde BiH, raspisaće se konkurs za prijem, za sada, nepoznatog broja zatvorskih čuvara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.