Kineska državna agencija će upućivati investitore u BiH

Vijesti 14. jun 201715:56 > 16:01
N1

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Gordan Milinić sastao se danas sa generalnim direktorom Agencije za promociju investicija Narodne Republike Kine (CIPA) Liu Dianxunom i dogovorio da se pokrene procedura potpisivanja Sporazuma o saradnji ove dvije agencije.

Na osnovu sporazuma će CIPA promovisati investicione projekte FIPA i upućivati kineske investitore u Bosnu i Hercegovinu.

CIPA, pored promocije stranih investicija u Kinu, radi i na pružanju podrške kineskim investitorima za ulaganje u inostranstvo, saopšteno je iz FIPA-e.

Takav dvosmjerni rad CIPA-e, kao agencije Vlade N.R. Kine u sklopu Ministarstva trgovine, u skladu je sa ekonomskom strategijama Kine i uključuje saradnju sa kineskim kompanijama, privrednim komorama i releventnim ministarstvima i institucijama u Kini.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji će predstavljati kvalitetan temelj za unapređenje ekonomske saradnje i privlačenje investicija iz Kine u Bosnu i Hercegovinu. Sporazum će se potpisati nakon što ga odobre Predsjedništvo BiH i Vlada NR Kine.

Tokom sastanaka s predstavnicima CIPA-e, istaknuta je potreba intenzivnijeg predstavljanja potencijala BiH, te definiranje specifičnih akcijskih programa u cilju privlačenja ulaganja.

Iz FIPA-e navode da je Bosna i Hercegovina interesenatna kineskim privrednicima i navedenim Sporazumom dvije agencije će unaprijediti saradnju u promovisanju projekata i dogovaranju posjeta investicionim lokacijama u BiH

Uzimajući u obzir ekonomski i privredni razvoj Kine, te najavu ekonomskog rasta od 6,5 posto ove godine i jedanaest miliona novih radnih mjesta, sigurno će se ukazati i potreba za pojačanim angažmanom kineskih privrednika u inostranstvu, uključujući i BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.