Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Enes Mešić i drugi

Vijesti 14. jun 201716:06 > 16:09
N1

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu od 7. aprila 2017. godine kojom su odbijene kao neosnovane, žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalbe branilaca optuženih Enesa Mešića i drugih.

Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću potvrđena je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.oktobra 2016. godine.

Prvostepenom presudom optuženi: Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić i Samir Hadžalić su oglašeni krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, dok su pod tačkom 2. optuženi Mirza Kapić i Ibro Delić oglašeni krivim i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

S tim u vezi, Sud je optuženom Enesu Mešiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine, optuženom Jasminu Jašareviću kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 4 (četiri) mjeseca, optuženom Mirzi Kapiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 10 (deset) mjeseci, optuženom Salki Imamoviću kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 4 (četiri) mjeseca, optuženom Ademu Karamuji kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, optuženom Ibri Deliću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 11 (jedanaest) mjeseci i optuženom Samiru Hadžaliću kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

U tački 3. iste presude optuženi Adem Karamuja je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

Dana, 7.aprila 2017. godine održana je javna sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih razloga i navoda, drugostepeno vijeće donijelo je navedenu odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.