Biodizel umjesto dizela: Kupci prevareni – država izgubila

Vijesti 14. jun 201718:31 > 18:34
N1

Uvoznici goriva su pronašli rupu u zakonu koja im je omogućavala da uvoze ogromne količine dizela pomiješanog sa biogorivom, a da pri tome nisu plaćali uobičajene akcize i takse.

Dok su na ovaj način trgovci zarađivali i do 55 feninga po litri, kupci nisu osjetili nikakve olakšice.

Trgovci gorivom su za tri godine na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini prodali gotovo deset miliona litara biodizela, a da pritom nisu obavijestili kupce šta im prodaju. Vlasnici vozila su, ne znajući za to, plaćali cijenu čistog dizela, a dobijali njegovu mješavinu sa biogorivom, pokazuju izvještaji Uprave za indirektno oporezivanje BiH i inspekcija.

Ovu temu istražili su i u Centru za istraživačko novinarstvo, a za N1 je govorio Azhar Kalamujić iz CIN-a, koji je kazao da prema jednom zakonu – kupci nisu prevareni, prema drugom jesu.

“Oni prema Zakonu o naftnim derivatima nisu prevareni. Ali po Zakonu o zaštiti potrošača jesu. Dužni su da potrošače obavijeste o robi koju koriste”, kazao je. 

“Država je izgubila 55 feninga po litri. A ako ukalkulišemo troškove, zaradili su 30 feninga po litri. Oni koji poznaju naftašku branšu – radi se o velikom prihodu”, kazao je Kalamujić.

Na 10 miliona litara zarađeno je pet-šest miliona maraka, odnosno toliko je država izgubila u periodu od tri godine. Mogli su da kupe akcelerator u Kliničkom centru. To je vrijednost linearnog akceleratora – koji b bio vrhunski”, kazao je Kalamujić za N1.

On je dodao da trgovci u BiH krše zakon kada su akcizne robe u pitanju, a kazao je i to da u istraživanju CIN-a nisu uspjeli doći do podataka o koliko benzinskih pumpi je tačno riječ, no dodao je da se radi o 17 distributera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.