Osuđeni povratnik iz Sirije se slobodno kreće po BiH

Vijesti 14. jun 201719:57 > 20:54
N1

Enes Mešić uhapšen je jučer u općini Rudo u pokušaju da ilegalno pređe granicu BiH i Srbije. Mešić je ranije pravomoćno osuđen za boravak na sirijskom ratištu i borbu na strani takozvane Islamske države.

Postavlja se pitanje ko je i zašto dopustio osuđeniku za jedno od najtežih kaznenih djela da se slobodno kreće.

Kao “sigurnosno interesantnog” uhapsili su pripadnici Granične policije BiH Enesa Mešića na međi BiH i Srbije. Gdje je pošao sa 5.000 eura u džepu, može se samo nagađati. No, sa sigurnošću se zna da je za terorizam i borbu na strani takozvane Islamske države osuđenom Mešiću napuštanje Bosne i Hercegovine bilo zabranjeno.

“Na području Opštine Rudo, 13. juna, policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, prilikom kontrole bosanskohercegovačkog državljanina E.M, van graničnog prijelaza, utvrdili su da se radi o sigurnosno interesanstnoj osobi, kojoj je zabranjen izlazak iz BiH. Osoba je zaržana i predana u dalju nadležnost Državnoj agenciji za istrage i zaštitu”, kazala je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

U oktobru prošle godine je Sud BiH je prvostepeno osudio sedam osoba, među kojima je i prvooptuženi Enes Mešić na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i 5 mjeseci. Proglašeni su krivim da su boravili na sirijskom ratištu, boreći se na strani takozvane Islamske države.

Također su osuđeni i za nelegalno držanje naoružanja na prostoru Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, osuđeni su na zatvorske kazne između 1 i 3 godina zatvora, a prvoptuženi Mešić dobio je najviše – tri godine. Presuda je potvrđena 7. aprila ove godine. Iz Suda BiH pojašnjenje – Mešić upućen na izdržavanje kazne sa slobode, jer mu nakon izricanja presude nije određen pritvor.

A nije tajna ni da se Bosna i Hercegovina, čekajući na stavljanje u funkciju državnog zatvora, pati sa zatvorskim kapacitetima.

“To što vi kažete da neko čeka na izdržavanje kazne, mi samo znamo da su entitetski zavodi prebukirani, i da ćemo mi njih sa povlačenjem zatvorenika Suda BiH rasteretiti”, izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Ostaje otvoreno pitanje zašto je kretanje bilo omogućeno optuženom za jedno od najtežih krivičnih djela! Za ministra sigurnosti nema dileme:

“Nije logično i nije jasno zašto ga Sud nakon 7. aprila, kada je presuda postala pravosnažna, nije uputio na izdržavanje kazne. Postoji vjerovatnoća da bi se opet priključio ISIL-u. I umjesto da Sud snosi s-cvc ankcije zbog neodgovornosti, aljkavog rada, možda čak i namjere. Namjera može biti da osumnjičeni i osuđeni imaju nekakve veze i posebne načine komunikacije sa sudovima”, stav je Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Enes Mešić je 2013. godine avionom iz Sarajeva otišao za Istanbul, a granicu Turske i Sirije prešao ilegalno, gdje se na strani ISIL-a borio do januara 2014 . Nakon boravka u Siriji, vratio se u BiH nakon čega je i uhapšen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.