"Žele prisiliti narod da prizna nešto što se nije desilo"

Vijesti 16. jun 201713:54 > 13:59
N1

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ocijenio je da je najavom izmjena Krivičnog zakonika BiH, kojim se nameće zabrana negiranja genocida, pripremljen novi udar na Republiku Srpsku i srpski narod, i naveo da je to perfidan pokušaj bošnjačke strane da silom zakona budu nametnute netačne istorijske činjenice.

“Zakonom žele da prisile srpski narod da prizna nešto što se nije desilo i da prihvati kolektivnu krivicu i odgovornost. To je neprihvatljivo”, izjavio je novinarima Grujičić.

Prema njegovim riječima, istorija će pokazati kakav je bio karakter rata u BiH, ko je sve i kako stradao, pa će neke dosadašnje klasifikacije i sudske presude sigurno pretrpjeti reviziju.

“Postoje mnoga svjedočenja i dokazi koji opovrgavaju klasifikaciju Haškog tribunala da se u Srebrenici dogodio genocid, a potrebno je da se riješi i pitanje odgovornosti za ogromne žrtve srpskih civila u srednjem Podrinju da bi bila donesena konačna klasifikacija o karakteru rata na osnovu istinitih istorijskih dokaza i činjenica. Donošenje tog zakona zaustavilo bi te procese i to je cilj njegovih predlagača, što se ne smije dozvoliti”, poručuje Grujičić.

Savjet ministara BiH utvrdio je 13. juna Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.