Karabeg: Vučić izborom nove premijerke "kupio" Zapad

Vijesti 20. jun 201710:08 > 10:14
N1

Rođeni je Mostarac, sarajevski srednjoškolac, beogradski student, a danas živi u Pragu. Doajen novinarstva, poznato lice sa TV ekrana iz vremena bivše Jugoslavije, urednik Radija Slobodna Evropa Omer Karabeg gostovao je u Novom danu N1 televizije.

Karabeg je kazao da BiH kao država ne funkcioniše, te da optimizam bude jedino privrednici.

Postoji nešto interesentno. BiH kao država ne funkcioniše uopšte. Političari ne mogu da se dogovore, država ne funkcioniše. Prije mjesec dana sam otkrio podatak da BiH već 7-8 godina ima veći rast privrede nego Srbija. EU se stalno bavi Srbijom, MMF se bavi Srbijom, dolaze delegacije. Što se tiče BiH, MMF povremeno dođe, a zamislite kakav bi privredni rast imala BiH kad bi bila normalna država. To je jedini optimizam koji se budi u čovjeku kada gleda situaciju u BiH. Postoje izgleda neki pametni ljudi privrednici koji pored svih kočnica prave neke proizvode koje plasiraju u inostranstvo“, kazao je Omer Karabeg za N1 i dodao:

Prošle godine sam bio u Jelahu pored Tešnja. Tamo imate dva notara. Ako u tako malom mjestu imate dva notara znači da tamo postoji privreda. Zvijezde u BiH su privrednici o kojima se ne govori. Nažalost, političari su glavne zvijezde ali od toga nema puno koristi“.

S obzirom na boravak u Češkoj, Karabeg je pojasnio kakva je situacija sa tamošnjim “zvijezdama”.

U Češkoj političari nisu zvijezde, najveće zvijezde su glumci. Kada umre neki veliki glumac kao što je bio Brotsky prije godinu-dvije, prekine se Javni servis. Poslije dnevnika se čitav program posveti tom glumcu. Kod njih se tabloidi ne bave političarima kao u Srbiji. U Srbiji su tabloidi u funkciji Vučića i služe da se ošamari ovaj ili onaj opozicioni političar. Tamo tabloidi služe samo kad nekog žena prevari“, istakao je.

Komentarišući izbor nove premijerke Srbije, Karabeg smatra da je Vučić tim potezom “kupio Zapad”.

Vučić je izborom nove premijerke, s tim što je doveo na čelo vlade LGBT osobu, on je ovim kupio Zapad. Sve svjetske novine su objavile to kao pozitivnu vijest i on je kupio Zapad za narednih deset godina. Može da radi šta hoće; može da batina štampu, da naređuje sudijama šta da rade, da nikad ne prizna genocid u Srebrenici a da mu Zapad to ne zamjeri“, istakao je Omer Karabeg.

Uskoro video gostovanja Omer Karabega u programu N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.