Oštra reakcija Sabine Ćudić na izjave ministrice Čerkez

Vijesti 21. jun 201711:00 > 11:03
N1

Na optužbe koje je ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez uputila na račun srednjoškolaca iz Jajca, koji se bore protiv segregacije u obrazovanju i fizičkih podjela, reagovala je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

„HDZ-ova ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez predstavlja prevaziđenu, mračnu prošlost čije ralje i u sadašnjosti preko poluga institucija pokušavaju držati u mentalnom ropstvu najsvjetliju mladost ove zemlje, koju predstavljaju ovi srednjoškolci u Jajcu. Ova djeca su mnogo pametnija od političkih elita u Bosni i Hercegovini i za razliku od tih elita, imaju viziju ove zemlje uz koju je moguć njen dugoročni opstanak i vjera u budućnost, a ne vjera u prošlost“, kazala je Ćudić.

Ćudić je dodala da sinhonizirani napadi i hrvatskih i bošnjačkih nacionalista, pod političkim pokroviteljstvom HDZ-a i SDA, ukazuje da su đaci i protiv fizičke podjele pod imenom „dvije škole pod jednim krovom“, kao i protiv koncepta dominacije jedne skupine nad drugom.

„Vizija za koju se đaci iz Jajca bore od početka ovog slučaja je u znaku zahtjeva za integracijom, jedinstvom, te tolerancijom i inkluzijom. Oni koji su protiv ove zemlje traže sve razlike i potenciraju na njima sve dok ne dovedu do podjela, koje najprije počinju na papiru, slovu zakona, a završavaju u vidu zidova i željeznih ograda. Svi mi koji smo za održivost Bosne i Hercegovine solidarišemo se sa vizijom koju daju ovu đaci i dobrom voljom da propagiramo sve što nam je zajedničko, jer je to najbolji način da se borimo protiv podjele zemlje”, kazala je potpredsjednica NS.

“Đaci se ovdje bore za kvalitetno obrazovanje u skladu s evropskim praksama koje im je sistem podjela neupitno uskratio. Mi smo preko zastupnika Dennisa Gratza uputili zakon za zabranu dvije škole pod jednim krovom i insistirat ćemo na njegovom usvajanju i provođenju svim snagama“, dodala je.

Kazala je da je lažna dilema – ili dvije škole pod jednim krovom, ili etnička supremacija, jer je struka odavno ukazala da je moguća integrativna nastava, a da istovremeno niko nije uskraćen ili diskriminisan zbog svog imena ili imena svog jezika.

„Ministrica Čerkez predstavlja onu vrstu politike, koja bi htjela podjelu biologije na hrvatsku i bošnjačku, a kada se tome dodaju fizičke barijere – jasno je na što to aludira. I sve je to posljedica prelamanja političkih interesa preko leđa djece. Kada stavimo interes djece i kvalitet obrazovanja na prvo mjesto, te uz dobru volju – dogovor je moguć, a na njemu se pokazuje da li je moguća održiva Bosna i Hercegovina. Ja, kao i đaci iz Jajca, vjerujem da jeste“, zaključila je Ćudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.