Duraković: Ko sve ima aspiracije na prostoru BiH?

Vijesti 21. jun 201716:03 > 20:44
N1

U Bosni i Hercegovini su prisutne selefije, vehabije, šiitska zajednica, Arapi koji su kupili bosansku zemlju, pripadnici Gulenovog pokreta, Turci koji su za Erdogana.

Može li BiH, odnosno bosanski muslimani postati žrtve sučeljavanja ovih ideologija uz tradicionalano umjerene muslimane? Na ovo je pitanje odgovorio akademik Esad Duraković gostujući u Pressingu na N1.

Itekako može imati negativne posljedice po BiH, odnosno Bošnjake. Ovdje su selefije prisutne, ali još ne u zabrinjavajućem broju. Ovdje su prisutni i šiiti, iako su relativno mirni i pritajeni, ali su vrlo utjecajni i djeluju na drugi način kroz kulturu i nauku. Imali smo Gulenove škole koje djeluju ideološki, ne vjerski. Zatim smo imali saopćenje turskog ambasadora u BiH kako se iz FBiH potiskuju Gulenove škole i da će ih zamijeniti tzv. Mearif škole“, rekao je Duraković.

On je dodao: “Na prostoru BiH toliko utjecaja, ambicija i aspiracija je nešto što nas mora jako zabrinuti. To treba osujetiti dok nije uzelo maha. Svi oni vide BiH kao svoj prostor. Srećom nisu ga osvojili, ali IZ i naši političari moraju biti svjesni te opasnosti i boriti se protiv nje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.