Ministrica Čerkez za N1 komentarisala izjavu "idite u disko"

Vijesti 22. jun 201717:47 > 18:11
N1

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, gostovala je na N1 gdje je kazala da je njena izjava upućena srednjoškolcima iz Jajca da "idu u disko" izvučena iz konteksta, a ponudila je i pojašnjenje o tome 'ko manipuliše djecom".

Katica Čerkez potvrdila je da se u Jajcu neće graditi nova škola, te da će se djeca usmjeravati ka postojećim školama u Jajcu.

“Učenici će naći svoje mjesto u postojeće dvije škole, koje funkcionišu u proteklih 20 godina. Formalno-pravno zahtjevi učenika su ispoštovani. Čim škole nema, čim nema raspisanog natječaja – znači škole neće biti”, kazala je Čerkez.

Namjena te škole, odnosno njen prinicip “dvije škole pod jednim krovom” zasmetala je učenicima u Jajcu, a podsjećamo, Čerkez je učenicima poručila da su “projekat međunarodne zajednice i da idu u disko”.

Za N1 je pojasnila pravu prirodu svoje izjave, kazavši da je ‘disko’ izvučen iz konteksta.

“Izjava nije neumjesna, a izvađena je iz konteksta. U opuštenom razgovoru sam im rekla: ‘Draga djeco, kraj je školske godine, umjesto da se idete relaksirati u disku – došli ste sa mnom da rješavate probleme'”, pojasnila je Čerkez.

Čerkez je u razgovoru sa Borisom Brezom kazala da javnost u BiH nikada do kraja nije bila suočena sa “dvije škole pod jednim krovom”, te da je to uvijek bilo “na kapaljku”.

“Imamo škola pod jednim krovom gdje rade tri ili četiri škole. O tome niko ne govori. Gdje je manje prostora, škole rade po tri programa, a učenici ulaze na jedna vrata”, pojasnila je.

Tvrdi ipak da u BiH nema osobe koja podržava segregaciju i diskriminaciju.

“Javnosti serviramo tako nešto i negativno djelujemo. Ja uvijek kažem, i prije je BiH postojala, u njoj je bio jedan službeni jezik koji se zvao srpsko-hrvatski, odnosno hrvatsko-srpski. To je bio jedan dekret i obaveza svakoga onoga ko radi u školi kako je propisano. Sada imamo BiH u istim granicama hvala Bogu, dogodile su se promjene. Te promjene se ogledaju po definiciji Ustava. Temeljem nadležnosti – došlo je do promjena, a mladi su dali svoj glas”, ispričala je Čerkez za N1.

Tvrdi da ovdje nema demagogije, ali da su škole u BiH nažalost podijeljene u onim sredinama gdje je približan odnos jednog ili drugog naroda.

“Te škole nije uspostavila vlast nego međunarodna zajednica, onda kada se dogodio povratak stanovništva. Rane su bile otvorene, i to je bio način da krene školstvo. I dan danas one tako funkcioniraju. Niko ne želi govoriti o spontanim procesima. U mojoj županiji, ne možete naći školu gdje nema i jednih i drugih”, kazala je.

Ona tvrdi da su sa pričom iz Jajca mediji dobili “vjetar u leđa”, a onda je komentarisala ulogu međunarodne zajednice u BiH, i cjelokupnom ovom problemu. 

“Ona ima svoju ulogu u BiH, izuzetna je. Meni ne treba to govoriti. Ima moć. Može da učini šta hoće i onome kome da vjetar u leđa, može da napravi promjenu. Da li će to biti promjena Ustava, deklaracija o zajedničkom jeziku… I Beč je donosio deklaracije, i Osmanlije su donosile deklaracije. I Jugoslavija je to radila. Evo sada BiH. To su bili mehanizmi kako da se lakše upravlja”, ocijenila je Čerkez.

Ona kaže da je sve dio većeg projekta, a taj projekat ima cilj: 

“Ima cilj doći na vlast”. Ko da dođe na vlas? “Lijevo orijentirane stranke. One ulaze u zajednički blok. To je njihovo pravo, ja to ne osporavam. Svi se borimo da dođemo na vlast i upravljamo sustavom. Djecu često spomenemo u negativnom kontekstu, djeca su pozitivna. Ona traže da idu zajedno i to niko ne može osporiti. Često vam stavljaju ono što niste izgovorili”, kazala je Katica Čerkez.

Za kraj razgovora kazala je da je jasno vidjela da se sa djecom manipuliše, i da to može prepoznati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.