FOTO| Hiljade vjernika u Sarajevu klanjalo bajram-namaz

Vijesti 25. jun 201707:20 > 07:28
N1/Anadolija

U prisustvu velikog broja vjernika, jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počelo obilježevanje Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

Muslimani su u subotu navečer, sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševala 1438. hidžretske godine, ispratili ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane i pića.

Bajramsku hutbu i poruku uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je poručio da je ramazan mjesec u kojem su vjernici obavezni da danju poste, a noći u ibadetu provode, mjesec u kojem je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je, kako je kazao, i mjesec strpljivosti, “a nagrada za strpljivost je džennet”.

“U ovom jutru naročito smo zahvalni Milostivom na uputi koju nam je darovao upravo u blagoslovljenom mjesecu koji danas svečano i radosno ispraćamo”, kazao je Kavazović, poručivši prisutnima da ramazan ispraćaju bogatiji za još jedno vjerničko iskustvo.

Kazao je da je ramazan podsjetio i na istinu s kojom je došao Pejgamber a.s. i nju ne treba dokazivati.

”Da srce učini budnim, razum bistrim a dušu zadovoljnom”

“Ona je tu, a do nas je koliko ćemo joj se pokoriti i koliko ćemo je prihvatiti”, kazao je Kavazović i dodao:

“Živimo u vremenu u kojem se istina baš i ne voli, ali i ne traži. Umjesto istini, sve smo više izloženi postupcima onih koji pokazuju neograničenu za moći i dominacijom. Zašto danas da ne kažemo da živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znakom slabosti. Vjerovjesnik a.s nas je upozorio na ovo vrijeme.”

Ukazao je na to da je svijet danas izložen bespoštednoj borbi za moć, gdje se zlo opravdava i nameće kao spas, a u duše ljudi se uselio nemir i strah.

“Zato nam je dat ramazan, to duhovno putovanje, da osnaći naš duhovni vid, da smiri pohotu i pohlepu i umanji oholost kojem smo skloni. Da srce učini budnim, razum bistrim a dušu zadovoljnom”, poručio je reis Kavazović.

Vjernicima je u bajramsko jutro kazao da će ovih mubarek-dana ispuniti domove, mahale i sokake.

“Ramazan je ispunio naše duše istinom i ljepotom pokornosti, ojačao naše vjerovanje i zbližio nas u ljubavi i zajedništvu. Naš cilj je bio takvaluk (bogobojaznost). Činili smo ono što je trebalo da nam pomogne da budemo bolji, da ojača i rastereti naše duše, da nas poveže s braćom i sestrama. Allah dž. š. nas je pozvao da vjerujemo i činimo dobro, sebi i drugima, da pobijedimo zlo u sebi i da ga se klonimo. Vjerovjesnik, a.s.,uputio nas je: Ko isposti mjesec ramazan, čvrsto vjerujući i žudeći za Allahovom nagradom i njegovim zadovoljstvom, bit će mu oprošteni raniji grijesi”, prenio je Kavazović.

Na kraju hutbe reis Kavazović je svim vjernicima islamske vjeroispovijestiu u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori čestitao Bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa željom da ih provedu s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Kompletnu hutbu pročitajte ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija