Kako su svjetski mediji prenijeli vijest o presudi Holandiji

Vijesti 27. jun 201718:14 > 18:41
Screenshot

Vrhovni sud u Hagu utvrdio je u drugostepenoj presudi u utorak da je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

Odluka Haškog žalbenog suda podupire odluku iz 2014. godine da su holandski mirovnjaci trebali znati da će muškarci koji su tražili utočište u njihovoj bazi u Potočarima biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ukoliko ih se natjera da napuste bazu, kao što je i bilo.

Vijest o presudi Holandiji su prenijeli i brojni svjetski ugledni mediji kao što su Time, Independent, Daily Mail, Chicago Tribune.

Daily Mail je tako na naslovnici objavio vijest pod naslovom: “Holandska vlada djelimično odgovorna za smrt 300 Srebreničana nakon što vojska nije zaštitila muslimane od bosanskih Srba”.

U tekstu je detaljno opisan cijeli proces, te kako su se kretala dešavanja u Srebrenici u tom periodu.

Screenshot/ Daily Mail

Magazin Time je još jedan od svjetskih magazina koji je prenio ovu vijest. S naslovom: “Holandska vlada uskratila šanse za preživljavanje muslimana u Srebrenici, odlučio Sud”. Time je u poređenju sa Daily Mailom uradio kraću vijest koja je zauzela svoje mjesto na naslovnici.

Screenshot/ Time

Chicago Tribune je također prenio vijest o presudi Holandiji. Na naslovnici ovog magazina objavljena je vijest s naslovom: “Holandska vlada djelimično kriva za smrt 300 Srebreničana”.

Chicago Tribune/ Screenshot

Vijest o presudi Holandiji objavio je i magazin Independent. Naslov pod kojim je objavljena vijest o presudi državi Holandiji je “Srebrenički masakr: Holandska vlada “djelimično kriva” za ubistvo 300 muslimana, odlučio Sud”.

Independent/ Screenshot

Kada je riječ o magazinu Daily Sabah, vijest je objavljena u rubrici “Balkan” uz naslov: “Holandska vlada 30 posto odgovorna za smrt muslimana u Srebrenici, odlučio Sud”.

Screenshot/ Daily Sabah

Također, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić komentarisala je za N1 današnju drugostepenu presudu Okružnog suda u Hagu prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

”Ovo je danas sramna presuda, svu odgovornost su prebacili na Srbe i rekli su da su oni počinili genocid i da ništa nisu mogli učiniti. Ipak mi smo majke pobjednice, nisu se mogli oprati, 30 posto su odgovorni, to će biti zabilježeno, bit će zabilježeno da su ih majke tužile i neka nas nose na duši”, ispričala je ona za N1 i zaključila:

N1

”Mi im nećemo halaliti, nećemo im oprostiti. Molit ćemo dragog Allaha da ih kazni. Danas su se pravo i pravda u Den Hagu osramotili. Danas su pokazali da zato što smo mi muslimani, nismo mogli doći do istine i pravde”, kazala je ona.

Osim nje, Emir Suljagić, preživjela žrtva genocida u Srebrenici gostovao je u emisiji Dan uživo gdje je prokomentarisao današnju drugostepenu presudu Vrhovnog suda u Hagu.

Ovo je kraj jedne epohe gdje su preživjeli i društvo pokušavali dobiti zadovoljštinu, jer pravdu nije moguće dobiti. Ovo je pouzdan dokaz da od toga više nema ništa i da se pravda ne može dobiti na međunarodnim sudovima. Trebamo prestati vjerovati da će pravdu, odnosno zadovoljštinu, biti moguće dobiti na bilo kakvim sudovima“, rekao je Suljagić.

N1

Inače, u prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.

Žrtve su podijeljene u tri kategorije: one koji su bili unutar UN-ove baze, one koje su se nalazili oko baze i muškarce koji su se uputili ka šumama. Vlada Holandije je proglašena odgovornom za smrt samo onih osoba koje su se za vrijeme pada Srebrenice zatekle unutar UN-ove baze, ali ne i za muškarce koji su se nalazili oko baze, kao ni za one koji su put od sigurne smrti pokušali naći u šumama uputivši se na ono što će kasnije postati poznato kao Marš smrti“, navodi se u saopćenju.

Preživjeli genocida prvostepenu odluku holandskog suda smatraju neprihvatljivom i ponižavajućom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.