Građanski savez i LDS najavili ujedinjenje

Vijesti 28. jun 201712:45 > 12:52
Građanski savez

Građanski savez (GS) i Liberalno demokratska stranka (LDS) najavili su danas ujedinjenje u jedan politički subjekt koje će se desiti u septembru.

Predsjednik GS-a Reuf Bajrović je kazao da njihove vrijednosti ostaju iste, a to su pitanja primarne jednakosti svih, na svakom pedlju teritorije BiH, agresivni obračun sa sadašnjom vlasti…

”Vrlo je važno da ćemo pokušati da okupimo još ljudi, da što veći broj onih koji nisu angažirani, pogotovo mladih ljudi uključimo u ovaj proces”, naglasio je Bajrović na press konferenciji u Sarajevu.

Predsjednik LDS-a Amir Husarić je najavio da će odmah nakon kongresa ujedinjenja koji će biti u septembru GS-liberali, kako je sada radni naziv, uputiti aplikaciju Alijansi liberalnih demokrata Evrope (ALDE) i Liberalnoj internacionali.

”Prema razgovorima koje smo već obavili imamo garancije da će prijem ove nove stranke u ALDE biti 1. do 3. decembra u Amsterdamu na kongresu, a da će Liberalna internacionala to uraditi do kraja 2017. godine”, naveo je Husarić.

Dodao je da nastavljaju saradnju sa svim liberalima u regionu „kako bi uspjeli izlobirati klub poslanika liberala u Evropskom parlamentu da donesu odluke kojima će zemlje iz regiona ubrzati svoj pristup Evropskoj uniji“.

”Naš cilj je NATO i EU i naš cilj su izbori 2018. i promjena aktuelne vlasti”, poručio je Husarić.

Predsjednik Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić je ocijenio da je trenutak u kojem se naša zemlja nalazi „prilično dramatičan“.

”Već 20 dana gledamo kako Vlada FBiH nije u stanju da riješi problem protesta ispred zgrade Vlade FBiH, već dvije i po godine gledamo kako u desetinama hiljada najmlađi i najobrazovaniji građani BiH napuštaju ovu zemlju zauvijek. Vidimo neviđenu ekonomsku stagnaciju, vidimo ozbiljan ekonomski pad”, naveo je Suljagić.

Dodao je da su se predstavnici GS-a i LDS-a dogovorilo o jednoj stvari, „a to je da ova zemlja više nema vremena za čekanje, da građanska politička scena nema više vremena za čekanje, da je BiH i ono s čim ćemo izaći pred građane BiH 2018. važnije od toga šta će ko od nas biti“.

”Ono što smo u stanju da dogovorimo jeste šta će biti ono šta ćemo raditi 2018. godine, ne 100 dana nakon izbora nego prvi dan nakon izbora”, kazao je Suljagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.