Proveli smo dan sa borcima: Insekti, pokvarena hrana…

N1

Dan sa demobilisanim borcima ispred zgrade Federalne vlade proveo je reporter N1 Slaviša Starčević.

Demobilisani borci Armije BiH već 17. dan se nalaze ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Prvo pod vedrim nebom, nakon toga pod šatorima. Uslovi neljudski. Hrana koju jedu stoji ili na suncu ili pod šatorima, gdje su takođe visoke temperature. Spavaju skoro na zemlji. U samim šatorima razni insekti.

Ima, ima ovih, najmrže su mi ove uholadže. To je, hrpa ih, stvorio se vakum toplo-hladno ispod ovih”, rekao je Sulejman Osmanović, demobilisani borac Armije BiH. A na pitanje da li se boji za zdravlje je kazao kako i ima narušeno zdravlje.

Kod šatora su im postavljeni vanjski toaleti, na njima upustvo ponašanja. Međutim, ličnu higijenu upražnjavaju na taj način što se uglavnom ujutru samo umivaju. Poneki su otišli kod građana Sarajeva da se okupaju. Na ovom mjestu kupanje nije moguće.

Ja mislim da ćemo svi morati ljekarska uvjerenja vaditi, da vidimo koliko je ko…. Kao prvo, ja sam 90 posto bolestan“, naveo je Ihdija Huseinović, demobilisani borac Armije BiH.

Vode imaju, ali kažu nedovoljno. Hrane imaju, ali nije sigurna. Neke od njih zatičemo tokom obroka. Kažu, pašteta je nasigurnija

Na visokim temperaturama, 37 stepeni, mi preživljavamo, treba to izdržati. Evo vidite sami. Evo ovako – pašteta, a ima još i hrane, sokova i tečnosti“, kazao je Džemal Berberović, demobilisani borac Armije BiH.

Mi sve što ovdje jedemo i pijemo to je sve možda i pokvareno. Ali to će se kasnije pojaviti, obolićemo kasnije sigurno, jer biti na ovom suncu, biti na kiši, spavati u šatoru, pod vedrim nebom, to je opasnost koja vreba“, naglasio je Izudin Hodžić, demobilisani borac Armije FBiH.

Posljednjih dana, pored šatora su dežurala kola hitne pomoći. Sada ni njih nema. Nekima od njih već je trebala ljekarska pomoć. Ipak, poručuju, ostaće i u ovakvim uslovima da traže ono zbog čega su i došli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.