Gutić: Političari donose zakone koji ne vrijede za njih

Vijesti 29. jun 201708:36 > 08:38
N1

Amarildo Gutić novinar online magazina Žurnal bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije - Novi dan.

Dodik jučer kazao da se ne planira povući iz politike i da još ne zna na koju poziciju će se kandidovati na izborima 2018. godine

Na pitanje da li će se Dodik kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH, novinar Amarildo Gutić je odgovorio: “On će pripremiti svoje glasače i naći obrazloženje. A u Predsjedništvu BiH? Možda, ako u međuvremenu ne završi na nekom prikladnijem mjestu.”

Jedna od naslova dnevne štampe glasi “Za obitelji s djecom do kraja godine isplatit će se 5,5 miliona KM u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”.

Dosadašnja praksa je za mene dosta neshvatljiva, odnosno da se sve prepušta roditeljima i humanitarnim organizacijama. Svjedoci smo da se budžetski novac troši i za neke stvari koje su bespotrebne i skupe.

BiH koristi podatke o poljoprivredi iz bivše Jugoslavije, naslov je koji je prokomentarisao Gutić.

Kod nas nema nikakve odgovornosti kada se utvrde gafovi koji su pogubni za svakodnevni život, u ovom slučaju za život poljoprivrednika. Ovo je zemlja jednakih prava za nejednake ljude. Političari su ti nejednaki ljudi. Oni donose zakone koji ne vrijede za njih.

Državljani Saudijske Arabije od jučer mogu lakše u BiH – bez viza, odluka je Vijeća ministara BiH.

Od investicija može biti koristi ako država pripremi adekvatne zakone. Imamo enormno veliko povećanje broja dolaska turista iz arapskih zemalja. Dijelom smo bili nespremni za to, što pokazuje ovaj slučaj sa vizama. Nekome odgovara da se napravi ovaj problem“, smatra Gutić.

Komentarišući dnevnopolitičke teme, novinar Žurnala je kazao da u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH “se može tačno prepoznati iz koje stranke dolaze službenici”.

Rijetki su slučajevi da dostojno predstavljaju BiH i bore se za interese BiH u nekoj zemlji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.