Zavirite u imovinski karton Dragana Mektića

Vijesti 29. jun 201712:21 > 12:34
N1

Mnogo pažnje javnosti izazvao je jedan u nizu verbalnih obračuna bosanskohercegovačkih političara: ovaj put u pitanju je sukob predsjednika entetita Republika Srpska Milorada Dodika i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Prije nekoliko dana, Mektić je javnost informisao o ulasku Milorada Dodika u BiH u momentu kad je u svom posjedu imao 200.000 eura u gotovini. Prvi čovjek RS-a je žestoko reagovao i optužio ministra da zloupotrebljava zvanične podatke uz pojašnjenje da, kako je rekao, nema potrebe da pojašnjava svoje finansije.

Imovina ovdašnjih političara česta je tema ovdašnjih medija. Centar za istraživačko novinarstvo povremeno osvježava svoju bazu podataka s imovinskim kartonima, a među ostalim podacima o imovini političara, nalazi se i podaci o Draganu Mektić.

U njegovoj biografiji navodi se da je Mektić rođen 1956. godine u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora. Sa suprugom Veselinkom ima dvije kćerke – Danijelu i Branku. Osnovnu školu je završio u Prnjavoru, a srednju Mašinsko-metalnu u Banjoj Luci. Školovanje nastavlja u Zagrebu gdje je 1979. godine završio Višu upravnu školu. Deset godina kasnije u Zagrebu završava i studij unutrašnjih poslova.

Karijera

Karijeru policajca započinje 1980. godine u Općinskom sekretarijatu za unutrašnje poslove u Prnjavoru gdje je do početka rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992. godine radio kao pomoćnik komandira u Stanici policije, a zatim i kao pripadnik Službe općeg kriminaliteta te kao inspektor za suzbijanje privrednog kriminala.

Rat je proveo kao zamjenik komandira Policije u Prnjavoru, a od 1995. do 1997. godine i kao načelnik Stanice policije Prnjavor. Naredne dvije godine bio je neraspoređen, a dobio je i rješenje o penzionisanju, ali u mirovinu nikada nije otišao.

Početak reforme obavještajnog sistema u BiH Mektiću je donio novi angažman u Sektoru bezbjednosti Republike Srpske (RS). Karijeru obavještajca počinje 2000. godine kao inspektor u Obavještajno-bezbjedonosnoj službi (OBS) RS-a, a potom postaje načelnik Operativnog centra OBS-a Banja Luka.

Političku karijeru počinje 2003. godine kada je imenovan za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Nakon tri godine prelazi na čelo Agencije za poslove sa strancima BiH. U politiku se vraća u aprilu 2015. godine kao ministar sigurnosti BiH. Mektić je bio član SDS-a od 1995. do 1999. godine. Iako formalno nije obnovio članstvo u stranci, kaže da ga je SDS predložila za ministra sigurnosti, navodi CIN.

Imovina

Mektić je vlasnik stana od 92 kvadrata u Prnjavoru te pet i po duluma zemljišta u Kulašima kod Prnjavora. Vozi BMW X3 iz 2004. godine.

U nastavku pogledajte kompletan imovinski karton ministra Mektića. Potražite ga OVDJE.

Podatke o imovini Milorada Dodika možete pogledati OVDJE.