Malinari se organizuju, najavili proteste širom BiH

Vijesti 01. jul 201711:52 > 11:54
Zajedno za bh. malinu/Hidajet Pugonja

Prvi sastanak upravnog odbora Asocijacije "Zajedno za bh. malinu" održan je sinoć u Zenici, a jedan od zaključaka je i održavanje protesta širom Bosne i Hercegovine.

Nezadovoljni otkupnom cijenom maline, malinari su odlučili zbiti redove i iskazati svoj revolt prema, kako su nazvali, provokaciji Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća u vezi objave moguće cijene maline u iznosu od 1,50 KM.

“Definisati cijenu maline na način da cijena maline bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu trenutno prosjek (1.81 euro), na dan isplate maline preuzete od otkupljivača tokom berbe i na način kako je definisano ugovorom. Organizovati mirnu protestnu vožnju uz policijsku pratnju u nedjelju 02. 07. 2017 u periodu od 11:45 -12:00 sati kao znak upozorenja. Obavezuju se lokalna udruženja da definišu rute kretanja po gradovima”, neki su od zaključaka nakon sjednice.

U slučaju da ne dođe do objave cijene na način kako su naveli, odnosno ako ne budu usvojeni zahtijevi Upravnog odbora Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ do 07. 07. 2017. godine, za kada je zakazan sastanak radne grupe prii Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i sumarstva, u Novom Travniku, asocijacija će biti primorana da poduzme slijedeće korake:

“Okupljanje svih proizvođača maline iz cijele države u Novom Travniku 07. 07. 2017. godine. Ukoliko ni nakon okupljanja u Novom Travniku ne budemo imali odgovore na gore definisana pitanja, proizvođači će se uputiti ka Sarajevu i odredjenim hladnjačama svojim osobnim vozilima. Ovom prilikom apelujemo na sve kolege proizvođače da ne nasijedaju na provokacije od strane dijela otkupljivača, te da ni u kom slučaju ne ugrožavaju malinarstvo u Bosni i Hercegovini, time što će određenim nepromišljenim postupcima (trovanjem nasada, plodova i drugim radnjama) dovesti u pitanje opstanak malinarstva u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju.

Kako su naveli, Asocijacija se ograđuje od svakog vida neprimjerenog djelovanja, te zbog maćehinskog odnosa Saveza proizvođača jagodičastog i bobičastog voća BiH prema proizvođačima maline, Asocijacija, koja okuplja proizvođače maline s područja cijele BiH, javno se odriče rada i djelovanja navedenog Saveza, te uskraćuje podršku njihovom radu sve do momenta dok ne počnu djelovati u pravcu zaštite onih zbog kojih i postoje, a to su u ovom slučaju proizvođači maline.

“Na kraju, Asocijacija moli sve aktere vezane za proizvodnju i otkup maline, kao i državne institucije, da krajnje ozbiljno shvate gore navedene zaključke i korake koje planiramo poduzeti, kako bi smo izbjegli puno radikalnije mjere i ovako ugrožene kategorije stanovnistva u BiH, koje samo žele pošteno živijeti od svog rada”, stoji na kraju saopćenja.

Podsjetimo, Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH saopćilo je da se finalna cijena otkupa maline u 2017. može očekivati do 1,50 KM po kilogramu na plantaži proizvođača, bez paušalne naknade i poticaja od države.

“Ovom prilikom ponovo želimo ukazati na veoma tešku situaciju zbog niskih cijena izvoza maline na evropsko tržište, što direktno utječe na otkupnu cijenu proizvođačima. Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća za proizvođače, a u isto vrijeme i nemogućnosti da malina bude plaćena više nego što je moguće, u potpunosti saosjećamo s proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju pomoći od nadlaženih državnih tijela kako bi zajednički prebrodili očekivanu situacjiu i održali proizvodnju maline”, navedeno je u saopćenju.

Također, pozivaju resorno ministarstvo i Vladu FBiH da odmah preduzmu planirane mjere podrške proizvođačima malina usljed ekstremnih poremećaja tržišta na svjetskom nivou, a sve u skladu zaključka Parlamenta FBiH da se u “slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voća (maline) zadužuje Vlada Federacije, vlade kantona, gradovi i općine da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagočastog voća (maline)”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.