Ulice u Evropi ponosno nose Titovo ime, regija ih se odriče

Vijesti 03. jul 201717:03 > 19:01
Screenshot

Čeka se odluka zagrebačke skupštine o promjeni naziva Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. I nije prvi put da se slične inicijative pokreću, kažu potomci Josipa Broza. Ovakav potez ocjenjuju kao neupjeli pokušaj prekrajanja istorije. I u BiH podijeljena mišljenja o nazivu ulica po Brozu.

 Maršala Tita. Titova ulica. Josipa Broza Tita. Desetine trgova i ulica širom regije, u zemljama bivše Jugoslavije – nose ove nazive i danas. U Italiji ih ima čak u šest gradova. Počast Maršalu odali su ne samo Evropljani. Trgovi i ulice postoje u Brazilu. Rusiji. Indiji. U nekoliko afričkih država. Na Kipru. U međuvremenu, regija se svako malo – odriče sjećanja na Tita.

“Josip Broz Tito je svoje mesto u istoriji, to pozitivno mesto u svetskoj istoriji stekao pre mnogo desetina godina i kao vojskovođa i kao političar i to mu mesto niko na ovim našim malim skučenim sada prostorima ne može i neće oduzeti. Ako ga oduzme u svom dvorištu to ne znači da će ga oduezeti u svetu”, poručuje Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita.

Građani gotovo svih većih bosanskohercegovačkih gradova svakodnevno šetaju Titovim ulicama. Nekada se tako zvala i glavna banjalučka – danas ulica Petra I Karađorđevića. Ipak, za razliku od Banjalučana, Tuzlaci ne pomišljaju na to da bi se ikada željeli odreći ovekve vrste spomena na Josipa Broza.

Anketa Tuzla:

“To nam je jedino što nam je ostalo da imamo od Maršala Tita i ja sam inače za Titomaniju”.

“Ni u kom slučaju ne treba mijenjati posebno kada je u pitanju drug Tito, neka se samo sjete starije generacije kako nam je bilo tada, a kako nam je sad”.

Na spomen promjene naziva Trga Maršala Tita – negoduju i Mostarci.

Anketa Mostar:

“To je jedna era koja je prošla u nekom finom svjetlu za nekoga”.

“Jedan je Tito bio i ostao i treba da bude što više ulica Maršala Tita, tad smo živjeli kako treba, sad ne živimo nikako”.

Iako se Sarajevo godinama unazad odreklo sjećanja i oduzelo ulicu predsjedniku ZAVNOBiH-a, visokom članu AVNOJ-a, Vojislavu Kecmanoviću, uredno njeguje sjećanje na druga Tita. Kafići. Biste. I jedna od najljepših i najpoznatijih sarajevskih ulica nosi njegovo ime. I nema naznaka da bi se to moglo promijeniti. Niti da bi većina građana to ikada htjela.

Anketa Sarajevo: 

“Ne, nikad. Istorija ostaje historija, zna se zbog čega. Zato što su se naše generacije dobro osjećale”. 

“Trebaju se sve zvati Maršala Tita, on je jedina politička ličnost koja je najbolja na zemaljskoj kugli. 

“On treba da ode u istoriju, on ima svoje mjesto u istoriji, ali mislim da je vrijeme za takve promjene”.

A ako zaista i jeste došlo vrijeme takvih promjena – da neki drugi heroji, neki drugi idoli zauzimaju Titovo mjesto – bar na ovdašnjim prostorima – Titovi potomci poručuju, plašimo se da se naši mladi ljudi ne postide kada umjesto u vlastitim državama budu nailazili na Titove ulice u najudaljenijim dijelovima planete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.