Odgođeno suđenje Amiru Zukiću i drugima u predmetu 'Bosna'

Vijesti 04. jul 201712:45 > 12:47
N1

Na suđenju za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi BiH”, zbog prigovora Odbrana nisu saslušani svjedoci Optužbe koji su dobili imunitet.

Svjedoci Ismet Alihodžić, Smaragda Imamović, Ahmet Mutapčić i Azra Talić, koji su dobili imunitet od krivičnog gonjenja, nisu saslušani na suđenju Amiru Zukiću i ostalim jer su Odbrane kazale da nisu dobili ranije izjave ovih svjedoka.

Tužilaštvu je naloženo da u roku od 15 dana Odbranama dostavi izjave, sve zapisnike i odluke o imunitetu.

Amir Zukić, Safet Bibić te Nedžad i Senad Trako optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”, stoji u optužnici.

Ista optužnica tereti Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. juli, javlja BIRN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.