Đipa za N1: Odgovorno tvrdim da je voda ispravna za piće

Vijesti 04. jul 201717:42 > 17:56
N1

Građani Sarajeva koji se snabdjevaju iz centralnog gradskog sistema mogu da troše vodu za piće bez ikakvog straha, kazao je Kenan Đipa, v.d. izvršni direktor za vodvodni sistem KJKP "Vodovod i kanalizacije", koji je gostovao u Danu uživo.

 U toku 2017. godine, zaključno sa posljednjim danom mjeseca maja, osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. U izvještaju je navedeno da su uzroci zagađenja uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog “koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadičnoj pojavi ubikvitarne bakterije Pseudomonas Aeruginosa.” Korektivne mjere i preporuke podrazumijevaju da se obustavi snabdijevanje korisnika higijenski neispravnom vodom, obavijesti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa, da se obezbijedi alternativni način snabdijevanja vodom, izvrši mehaničko čišćenje, ispiranje i hiperhlorinacije vodnih objekata.

Voda iz sistema gradskog vodosnabdijevanja koje je u nadežnosti “Vodovod i kanalizacija“ (VIK) Sarajevo je zdravstveno ispravna, saopćeno je iz ovog preduzeća nakon povećanog broja poziva građana i upita o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće u gradu Sarajevu

Izdali ste saopštenje da je voda na području Sarajeva ispravna za piće, kako komentarišete ove podatke?

Đipa: VIK je jučer nakon pisanja medija o neispravnosti vode osjetio potrebu da informiše građane kako bi ih uvjerio da je voda ispravna za piće. U tom izvještaj se tačno navode u čijem su nadležnosti izvori iz kojih su uzeti zagađeni uzorci. Odgovorno tvrdim građanima koji se snabdjevaju sa centralnog gradskog sistema, koji je pod nadležnošću VIK-a, da je voda ispravna i da tu vodu mogu da troše i koriste za piće.

Kažete da ova određene vrela nisu u nadležnosti VIK-a, kako nisu?

Đipa: To su lokalna vrela i tačno je navedeno ko je nadležan za njih. Ona nisu pod našom nadležnošću. To su izvorišta sa kojima se ne upravlja na adekvatan način. Kada se pojavi zagađenost, prvo i osnovno je da se građani obavijeste da se sa tih vrela ne može više piti voda, zatim se poduzimaju mjere hiperhlorizacije, tj. visoke količine hlora se puštaju kako bi se neutralisale bakterije. VIK kada primijeti da se neko izvorište zamutilo iz njega ne uzima voda nego se građanima preusmjeri voda iz drugog, čistog vrela.

Famozne redukcije su smanjene, ali i dalje traju?

Đipa: Prilikom rekonstrukcije vodovodne mreže u ovoj i prošloj godini ogromne količine vode su ušteđene. Pored toga VIK vrši aktivna mjerenja, detekciju kvarova i otklanjanje istih. Idemo dio po dio grada i rješavamo probleme. Naselje Dobrinja sada nema nikavih problema što smo uspjeli nakon dva mjeseca.

VIK je tražio od Vlade KS 10 miliona KM. Kakva je strategija sanacije vodovodne mreže?

Đipa: Održavanje vodovodnog sistema je konstantna aktivnost i to traje. Nastojat ćemo u ovoj godini da saniramo najurgentnije dijelove kako bi osigurali što kvalitetnije vodosnabdijevanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.