"Prirodna opasnost proglašena zbog pojave zmija i štakora"

Vijesti 04. jul 201718:24 > 18:30
Facebook

Iz Općine Novi Grad Sarajevo reagirali su povodom, kako navode, medijskih natpisa, objavljenih od OO SDP Novi Grad Sarajevo, a vezanih za proglašenje stanja prirodne opasnosti na dijelu općine Novi Grad Sarajevo, zbog pojave zmija i štakora, usljed bujne vegetacije, koja nije adekvatno tretirana u ovoj godini.

Nakon niza održanih sastanaka s predstavnicima KJKP „Park“ i velikog broja pritužbi građana da je stanje komunalne higijene na javnim zelenim površinama na području općine Novi Grad Sarajevo, više nego urgentno, a što je izazvalo pojavu gmizavaca, glodara, te stvorilo povećanu opasnost od pojave raznih zaraznih bolesti (mišja groznica, krpelji i sl.), zatražen je hitan sastanak i s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem.

Na sastanku su, kako se dodaje u saopćenju, predstavnici općinske vlasti tražili adekvatnu reakciju nadležnog Ministarstva, kojom se nastala situacija mora hitno rješavati, kako bi se spriječile moguće posljedice. Konstatirano je da KJKP „Park“ nije u stanju adekvatno odgovoriti nastalom problemu bez angažmana sezonskih radnika, čija procedura odobravanja od JU „Služba za zapošljavanje KS“ nije okončana ni do danas.

U saopćenju se dodaje da je analizom i razmatranjem ozbiljnosti nastale situacije, Štab donio Odluku o utvrđivanju mjera zaštite i spašavanja usljed postojanja neposredne opasnosti od nastanka prirodnih i drugih nesreća zbog loše higijensko-epidemiološke situacije na dijelu općine Novi Grad Sarajevo. Tog dana aktivirane su sve strukture civilne zaštite i JP „Lokom“ (čiji je osnivač Općina) da u koordinaciji s raspoloživim strukturama KJKP „Park“ što hitnije pokušaju stanje normalizirati, a nakon toga  prepustiti na dalje održavanje nadležnom preduzeću.

Predloženo je da se angažiraju i uposlenici Općine (na osnovu adekvatne preraspodjele posla unutar organa javne uprave), kako bi u što hitnijem roku, bez ikakvih dodatnih troškova, bili na ispomoći u saniranju takvog stanja.

Sjednici Štaba prisustvovali su predstavnici resornog kantonalnog ministarstva, KJKP „Park“, JU „Domovi zdravlja“, te predstavnici 12 Savjeta mjesnih zajednica najgušće naseljenih dijelova općine. 

Akcija je počela 21. juna i trajat će do petka, 7. jula, kada se očekuje da će se koordiniranim djelovanjem sanirati većina javnih površina na kojim se nalaze i dječija igrališta, parkovski mobilijari i šetnice, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.