"Oni koji negiraju genocid neka pokušaju dokazati tvrdnje"

Vijesti 04. jul 201719:37 > 19:53
Anadolija

I pred ovogodišnji 11. juli i obilježavanja genocida u Srebrenici za žrtve, kako tvrde, na djelu nova provokacija. Naime, općina Srebrenica će ugostiti i organizirati promociju knjige književnici i novinarki Ljiljani Bulatović, koja je u javnosti poznata po negiranju genocida u Srebrenici.

Bulatović će u Narodnoj biblioteci u Srebrenici četiri dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 7. jula, promovisati knjigu “Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu” nakon čega će biti prikazan i dokumentarni film o ruskim dobrovoljcima.

Ova vijest šokirala je mnoge Srebreničane, zbog toga što je Bulatović poznata kao “lična” književnica Ratka Mladića. Ogorčene Majke i žene Srebrenice zatražile su da se ne održi ova promocija, a na ovu vijest reagovao je i šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore.

“Mislim da je u svim sferama života u BiH previše politike. To je veoma žalosno posebno u kontekstu Petrovdana, 12. jula koji treba da bude i vjerski praznik”, kazao je Moore.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa pozvala je sve one koji negiraju genocid u Srebrenici da za to daju dokaz.

“Mi nismo iznenađeni. Oni su jedno vrijeme pokušali minimizirati žrtve u Srebrenici i pokušavaju nametnuti nekakve srpske žrtve. Što se tiče Srebrenice istina je jasna i vidljiva. Oni koji to negiraju nek pokušaju istinom dokazati to što tvrde. Svaki pokušaj lažima nešto dokazati je bezvezan”, poručila je Hotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.