Vajzović: Važniji su međustranački sukobi nego Pelješki most

Vijesti 05. jul 201708:48 > 08:55
N1

U Sarajevu će danas zasjedati Zastupnički Dom parlamentarne skupštine BiH, a na dnevnom redu naći će se i inicijativa koju je uputila državna zastupnica Demokratske fronte Hanka Vajzović.

Vajzović je naložila Vijeću ministara BiH da pripremi i svim zastupnicima dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta, kao i o dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja

Zašto ste uputili ovu incijativu?

Smatram da je pitanje veoma važno za državu. A komisija čiji sam član Promet i komunikacije pokušala je od Min dobiti odgovore, no svaki put je bilo manjkavo i površno. Onda sam mislila da je važno pokrenuti i na Zastupničkom domu. Ovako krupno pitanje koje od 2005. godine do danas ništa nije urađeno, a čista je koincidencija vrijeme kada je upućena inicijativa i trenutna dešavanje s Piranskim zaljevom. Također je koincidencija da će već sutra biti održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH“, rekla je Vajzović gostujući u jutarnjem programu N1 televizije.

Ranije je kazala da su informacije koje je dobila od Komisije za promet  “bruka i sramota”.

Sudeći po onom iz medija, jedna od tema sutrašnjeg sastanka će biti i Pelješki most. Tražila sam hronologiju da nam se dostave sve, jer niti javnost niti mi u zakonodavnoj vlasti ne znamo šta se sve dešavalo. Dug je period od 2005. Oscilacija je bilo tokom svih ovih godina. Ovaj put računaju i na sredstva EU i mislim da to ide u realizaciju s tim da su neki koraci preskočani zbog čega nastaje problem“, dodala je Vajzović.

Ona smatra da se moralo prethodno raditi na dvije stvari. “Prva da se odredi granica na moru i druga da se odredi plovni koridor otvorenom moru“, izjavila je Vajzović.

Profesorica ističe da Hrvatska ima pravo da u svom dvorištu radi šta želi, ali da pravo jednog prestaje kada dođe do crte gdje počinje pravo drugoga.

Mislim da mi nismo dovoljno ozbiljni i da ne brinemo o državi. Ni ovo nama nije važna tema, jer su mnogo važniji međustranački sukobi“, mišljenja je gošća Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.