Napad, Čurkin i Bulatović uzburkali duhove u Srebrenici

Vijesti 05. jul 201717:39 > 18:00
N1

Uoči godišnjice genocida u Srebrenici za žrtve, kako tvrde, nove provokacije. Kamenovan je automobil Majki Srebrenice, a u ovaj grad dolazi i Ljiljana Bulatović, sporna novinarka i književnica koja javno negira genocid.

U Srebrenici se nalazi reporter N1 Vlado Marić koji je za Dan uživo govorio o atmosferi u Srebrenici dan nakon napada na Muniru Subašić.

Rekao je kako žrtve tvrde da je ovo napad na sve žrtve koje su se vratile i koje dolaze u Potočare. Osim toga i najave da će doći Ljiljana Bulatović, kao i najavljeno podizanje spomenika Vitaliju Čurkinu, uzburkalo je duhove u ovom gradu i to su tri glavne teme o kojima se razgovara.

Žrtve ističu da su navedene tri stvari još jedan napad na žrtve i da to unosi nemir na suživot i ulijeva dozu nesigurnosti. Osim reakcija žrtava, stižu i političke reakcije s bošnjačke strane koji tvrde da to može narušiti mir i stabilnost u Srebrenici, dok načelnik Srebrenice Mladen Grujičić poručuje da se trebaju smiriti tenzije i da se dostojanstveno obilježe dani koji slijede.

Bulatović je inače poznata po bliskosti sa Ratkom Mladićem za vrijeme rata, a najavljeno je kako će 7. jula promovisati knjigu “Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu”, a bit će održana i promocija filma o ruskim dobrovoljcima.

Načelnik Srebrenice je rekao da Bulatović nije zabranjen ulazak u BiH kao ni da knjiga nije zabranjena, ali da on nije mogao niša puno učiniti u vezi toga.

Udruženje “Istočna alternativa” ima namjeru da 8. jula u centru Srebrenice podigne spomenik težine tonu i pol Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio ‘ne’ na rezoluciju o Srebrenici. Iz tog Udruženja kažu kako od nadležnih nisu dobili službeno ni da mogu ni da ne mogu staviti spomenik te će zato to i uraditi.

Također, pripreme za ukop žrtava genocida 11. jula su počele pa su tako radnici u Memorijalnom centru Potočari počeli sa kopanjem mezara uoči utorka kad će biti pokopano 70 žrtava genocida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.