Građani Breze u borbi protiv ilegalnog odlaganja otpada

N1

Građani Breze godinama imaju problem sa komunalnim otpadom i njegovim odlaganjem na lokalnim deponijama.

Inspekcijski organi ZDK zabranili su odlaganje komunalnog otpada na deponiji u mjestu Nedića Luka koja je od centra Breze udaljena nekoliko kilometara, a nakon toga je naloženo deponovanje otpada u naselju Založje.

Ipak, lokacija u gradu poznata pod nazivom Streljana na koju se trenutno odlaže komunalni otpad počinje da ugrožava život i zdravlje građana, kažu mještani.

Nije bio problem dok se nije ovoliko nakupilo. Sada kada su vrućine, to počinje jako da smrdi i vrlo je moguće da se tu izrodilo svega što ugrožava zdravlje. Smrad je nepodnošljiv“, kazali su okupljeni mještani naselja Založje za N1.

Kako dodaju, u nekoliko navrata su došli u situaciju da se fizički sukobe sa vozačima kamiona koji su dovozili smeće na ovu lokaciju.

N1

Iz kabineta općinskog načelnika Muniba Zaimovića kažu da je postupak izbora ovlaštenog operatera u toku što će doprinijeti rješenju ovog problema.

Trenutno smo pokrenuli postupak izbora ovlaštenog operatera, što će u velikoj mjeri riješiti problem odvoženja i deponovanja otpada. Tražit ćemo i veću podršku viših nivoa vlasti, kako bismo uspjeli poboljšati stanje u ovoj oblasti“, rečeno je za N1 iz kabineta općinskog načelnika.

Ističu kako je dugoročno rješenje problema u pridržavanju propisa federalne strategije.

Dugoročno rješenje ovog problema jeste u pridržavanju propisa federalne strategije odlaganja otpada koja nalaže regionalno odlaganje, a lokalno prikupljanje, recikliranje i selekciju, čemu posvećujemo veliku pažnju u općini Breza. Slični problemi prisutni su u skoro svakoj lokalnoj zajednici“, kazali su.

Breza.gov.ba

Iz kabineta su još istakli da su rijetke općine koje imaju riješeno pitanje odlaganja otpada.

Rijetke su općine koje se mogu pohvaliti činjenicom da na svom teritoriju nemaju registrirane deponije. U dogledno vrijeme, Općina Breza mora preći na regionalni koncept upravljanja otpadom“.

Vršitelj dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća “Komunalno” Mujo Muratović kaže da će situacija na terenu ostati takva dok općina Breza ne nađe rješenje.

JP Komunalno

Na osnovu intervencije građana da se smeće ne istresa na lokaciji Streljana, iako je to bila pretovarna stanica, sada smeće stoji na terenu. Sve dok osnivač, odnosno Općina Breza, ne nađe rješenje ostat će takva situacija“, kazao je Mujo Muratović i dodao da je JP Komunalno raspisalo javni natječaj za odvoz smeća sa područja Općine Breza.

Muratović dodaje da će Komunalno uraditi šta može.

Mi ćemo dati maksimum da uradimo šta možemo gdje su urgentni slučajevi. Visoke su temperature, a otpad stoji“, istakao je Muratović.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Kako saznajemo, sklopljen je privremeni dogovor sa općinom Vareš o odlaganju otpada, a čemu su se usprotivili građani Vareša. 

Građani i otpad će još sačekati na trajno rješenje problema s kojim se Breza suočava već niz godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.