Plenković stigao u Sarajevo, sutra zajednička sjednica

Vijesti 06. jul 201716:42 > 16:45
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je danas u Sarajevo uoči sutrašnje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

On se susreo s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a o samoj sjednici više detalja otkrio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Šarović je nakon današnje sjednice Vijeća ministara najavio sutrašnju zajedničku sjednicu i otkrio teme o kojima će se razgovarati.

”Obavit ćemo raspravu o dva važna pitanja, to je hidroakumulacija Buško blato – tema koja je jako važna za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, mi predlažemo zaključivanje međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje s hrvatske strane. Mislim da je to interes BiH jer gubimo dosadašnjim angažmanom značajna sredstva i da s ovom praksom moramo da prekinemo”, kazao je Šarović i dodao:

”I drugo važno pitanje je opstrukcija od strane hrvatskih institucija oko izvoza vina iz BiH u Hrvatsku. Zbog toga smo dali prigovor Evropskoj komisiji. Hrvatska u BiH izvozi četiri puta više vina nego što ga mi izvozimo u Hrvatsku. Moguće je da će tema razgovora biti i Agrokor”, poentirao je on.

Veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu sjednice smo podijelili po resorima i podijeljeni su u tri skupine. To su ona pitanja koja možemo riješiti praktično, brzo, konkretno i koja znače veliku pomoć građanima i privrednim subjektima. Poseban set pitanja će biti vezan za evropske integracije BiH i naravno podršku koju uživamo od strane susjedne Hrvatske“, istakao je predsjedavajući VIjeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sjednica je zakazana za 10 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://twitter.com/EdiBajrovic/status/882977449004367876