Ahmetović: Skup podrške Mladiću je velika sramota

Vijesti 07. jul 201709:57 > 10:25
N1

Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine komentarisao je za N1 maratonsku sjednicu Zastupničkog doma koja je održana u srijedu, a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o radu Nikole Špirića, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Epilog sjednice je, podsjećamo, zaključak kojim se poziva na zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH da privremeno suspenduje predsjedavajućeg Komisije Nikolu Špirića, inače poslanika SNSD-a. Sumnja se da je Špirić OSA-i uputio krivotvorene dokumente sa zaključcima koje komisija nikad nije usvojila.

Ahmetović je rekao kako je OSA važna agencija za BiH jer se puno informacija i podataka nalazi pod zaštitom.

Po onome što sam vidio i čuo, mi smo završili temu akcije Ušće koja je otvorila mnoga pitanja u vezi toga da li je bilo prisluškivanja u Srbiji i donijeli smo zaključke na osnovu OSA-e da nije bilo prisluškivanja bilo koga iz Srbije. Po zaključku koji je potpisao Špirić, kao da tema nije završena, a jeste. To otvara prostor da je došlo do zloupotrebe zaključaka. Treba uzeti dva zapisnika sa sjednica kada smo stavili Ušće i zapisnike sa prethodnih dijelova sjednica i vidjeti da li su iz tih zapisnika proistekli takvi zaključci“, kazao je za N1.

Naveo je i kako, ukoliko komsija utvrdi da je došlo do zloupotrebe, Špirić mora odmah podnijeti ostavku ili biti smijenjen.

Na dnevni red nije stigla rasprava o radu Vijeća ministara, a Ahmetović je kazao kako se to desilo prvi put te je naveo kako objašnjenja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH da je neodgovornost ministara to što nije stigla rasprava na dnevni red jer nisu prisutni svi ministri.

Istakao je i kako je siguran da će doći do procedure zahtjeva za smjenu Vijeća ministara i da će biti izglasana takva odluka kada dođe u proceduru.

Ako uporedimo ekspoze i ako gledamo po sektorima, pokazatelji govore da imamo vrlo skromnu prošlu godinu. Čuli smo hvalospjeve o 2016. ali smo jedino napravili malo veći korak kad je u pitanju približavanje EU“, kazao je.

O jučerašnjim odlukama Ustavnog suda BiH da nije ustavno da se ukinu 1. mart i 25. novembar i da bošnjački nacionalni ineteres nije ugrožen kad je u pitanju Prijedlog o izmjenama Izbornog zakona je kazao: “Po sinoćnjim reakcijama smo mogli vidjeti da je Dodik kritikovao odluke, dok je Izetbegović želio to to predstavi kao malu pobjedu BiH. No, Dejton je jasan – i ovo je bila očekivana odluka, ali postoje odluke Ustavnog suda koje se tiču izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, čini mi se da su u pitanju odluke Bože Ljubića“.

Ahmetović je u studiju N1 komentarisao i odgađanje promocije knjige “Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu” autorice Ljiljane Bulatović, koja je u javnosti poznata po negiranju genocida u Srebrenici, ali i skupu podrške Ratku Mladiću u Banjaluci koji će biti održan 11. jula.

Pred 11. juli se uvijek počne sa nekakvim tenzijama. I ranije su bile bombe, dolazak četnika i sve ono što je svojstveno onima koji ne žele dostojanstven skup u Potočarima. No, mene brine način na koji je načelnik Srebrenice saopštio da neće biti promovisana knjiga. Imam osjećaj da se izvinio Bulatović zašto neće doći do promocije, a on mora biti svjestan pozicije na kojoj jeste i trebao je jasnije kazati da ovo vrijeme nije vrijeme kada se može promovirati knjiga o genocidu“, istakao je te dodao:

Što se tiče skupa podrške Mladiću, treba gledati činjenice unazad. Prvo je presuda u Hagu da je počinjen zločin genocida u Srebrenici. Drugo, mi imamo policiju RS koja je sastavni dio sigurnosnog sistema BiH, policije koja optužena da je počinila genocid, a većina je dio policije iz ‘90-ih i ništa novo nije trebalo ni očekivati od takve strukture da odobri takav skup. Da li dio takvog sigurnosnog sistema može biti dio Evrope sutra kada BiH bude dio policije koja je optužena za zločin genocida. Da smo implementirali prvu presudu, onda takve policije ne bi bilo u sistemu policija BiH. Visoki predstavnik je morao donijeti zakon o proglašenju zabrane negiranja genocida. Ovaj skup je velika sramota i šteti aktuelnoj politici RS više nego bilo kome drugom“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.