PIC apelira na dostojanstveno ponašanje uoči komemoracija

OHR

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council-PIC) susreo se u srijedu i razmatrao, između ostalog, i događaje u Srebrenici te širem području uoči predstojećih komemoracija.

UO PIC-a apelirao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno, kako i dolikuje prirodi tog događaja.

– Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima – navodi se u izjavi.

Ambasadori UO PIC-a izrazili su puno uvjerenje da će organi na svim nivoima, državnom, entitetskom i lokalnom, kao i organizaciona tijela, organizacije civilnog društva i svi pojedinci koji su uključeni u organizaciju komemoracija doprinijeti uspostavi dostojanstvenog i sigurnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovirajući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

– Ambasadori su svjesni patnji koje su prouzrokovali genocid i drugi zločini, te su potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu. Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokraciji i jednakopravnosti – ističe se u izjavi visokog predstavnika i ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije, saopćeno je iz OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.