Izetbegović: Raditi na pomirenju, drugog puta nema

Vijesti 09. jul 201712:12 > 12:12
N1

"Pomirenje nema alternativu", kazao je medijima bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi za medije ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje je upriličen ispraćaj kolone tabuta za Potočare.

Ima pomirenja. Pomirenje nema alternativu i ova strana koja je bila žrtva genocida mora nanovo naći snagu da pruži ruku prema onima koji nisu zlikovci, na strani koja je počinila zločine. Drugog puta nema, ali zaista je jako teško na takav način se odnositi svakom od nas dok imamo namjerno provociranje i negiranje. Namjerno zaustavljanje procesa pomirenja, imamo negiranje genocida, imamo planove da se postave spomenici onima koji su na strani negiranja, odlikovanja ratnim zločincima. Sve to treba prevazići i nastaviti u tom nekom smjeru jer drugog puta za ovu zemlju nema“, kazao je Izetbegović okupljenim novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH. 

Inače, tužna povorka s tabutima 71 žrtve genocida u Srebrenci krenula je danas iz Visokog put Memorijalnog centra u Potočarima gdje će naći konačni mir, kada u utorak, 11. jula, budu ukopani u okviru 17. kolektivne dženaze.

Visočani godinama ispraćaju ubijene Srebreničane na ovaj put, a u njihovom gradu im se pridružuju stotine drugih iz svih bosanskohercegovačkih gradova.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti će biti ispraćeni prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je pet maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6574 žrtve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.