Bosnić bi mogao ostati u pritvoru do 30. decembra 2016.

Vijesti 30. dec 201419:59 > 20:10
N1

Sud BiH donio je odluku o produženju pritvora Huseinu Bilalu Bosniću optuženom za podsticanje na terorizam, koji može trajati dvije godine od dana potvrđivanja optužnice protiv Bosnića, odnosno do 30. decembra 2016. godine.

“Pritvor Bosniću produžen je zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, ponavljanja ili dovršenja krivičnog djela”, rečeno je u Sudu BiH.

Husein Bilal Bosnić optužen je za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Sud BiH jučer je potvrdio optužnicu protiv Bosnića, koja ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice, javno podstrekavao druge da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi ISIS s ciljem propagiranja i širenja radikalizma u BiH.

U optužnici se navodi da je nakon ovakvog javnog Bosnićevog podsticanja veći broj državljana BiH napustio zemlju i priključio se terorističkim organizacijama IS-a u Siriji i Iraku koje je Vijeće sigurnosti UN proglasio terorističkim.

Prema optužnici, veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, a neki su tamo i poginuli, redovno su prisustvovali javnim predavanjima Bosnića.

Bosnića su 3.septembra u akciji “Damask” uhapsili pripadnici SIPA-e u porodičnoj kući u Bužimu i od tada je u pritvoru.