Moore: Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici

Vijesti 11. jul 201708:30 > 08:32
Anadolija

Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici, jer demantovati istinu, odnosno da je to bio genocid, nije u korist ni budućih ni starijih generacija, poručio je sinoć u izjavi za TV1 šef Misije OCSE-a u BiH Jonathan Moore, koji će danas prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima.

Poruka povodom obilježena 22. godišnjice genocida u Srebrenici, dodao je, uvijek je ista – porodice žrtava i principi prava se moraju poštovati, a genocid se ne može zaboraviti niti negirati. 

Šef Misije OSCE-a u BiH podsjetio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine potvrdio da se u Srebrenici desio genocid, a onima koji govore da je to bio užasan zločin, ali ne žele ga ga nazovu genocidom, Moore je uputio poruku da je genocid odluka Međunarodnog suda pravde.

– Osim toga, to nije pitanje krivice jednog naroda, već je pitanje ratnih zločinaca. To ne mora da bude stid za jedan narod. Moramo tražiti zajedničko razumijevanje, poštovanje prema svim žrtvama i jednim glasom priznati genocid u Srebrenici – rekao je Moore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.