Uživo na N1: Klanjana dženaza žrtvama genocida

Vijesti 11. jul 201709:32 > 13:55
N1

U Potočarima će danas biti ukopana 71 žrtva genocida čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama i obilježena 22. godišnjica od ovog strašnog zločina.

13:40 – Obavljen ukop i klanjana dženaza žrtvama genocida u Srebrenici.

12:35 – Ćamil Duraković je kazao da se genocid u Srebrenici ne može i ne smije zaboraviti. Više na ovom linku.

12:10 – Turski dopremijer Numan Kurtulmuš: Srebrenica je tamna mrlja cijelog čovječanstva. Više na ovom linku.

11:45 –  Do 11 sati u Potočare je pristiglo 215 autobusa i 2.538 putničkih automobila. Više na ovom linku. 

N1

11:37 –  U toku je govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji je kazao da se odgovori nalaze u budućnosti, u životu i miru. 

N1

11:30 – Izvođenjem himne Bosne i Hercegovine, minutom šutnje i učenjem fatihe, počinje komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici.

N1

11:27 – kako javlja reporterka N1 iz Potočara Ivana Crnogorac, kombi u kojem se nalaze članice udruženja Žene u crnom iz Srbije zaustavljen je u Bratuncu, a policija iz Srebrenice je krenula po njih.

11:25 – Dino Ćatić bio je novinar koji je svakodnevno putem radio-amatera informisao javnost o stradanju Srebrenice. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, očajnički moleći da se pomogne Srebrenici. “Srebrenica postaje klaonica”, rekao je tada Nino, a tada niko nije pomogao. Više na ovom linku.

Snapshot

11:20 – “Vlasti se menjaju, društvo ide nekim svojim putem, naravno da na njega utiču i odluke i ponašanja onih koji vode Srbiju. Ta nespremnost vlasti da kroz ove 22 godine kažu ono što se mora reći i vodi politiku koja se mora voditi, pritisla je svakog čoveka više nego sva ova brda oko Srebrenice”, rekao je Čedomir Jovanović poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Liberalno-demokratske partije danas u Potočarima gdje prisustvuje obilježavanju 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Više na ovom linku.

N1

11:15 – “Od 150 lokacija, iz koliko je do sada ekshumirano žrtava genocida, uključujući i Srbiju, žrtve nisu bile kompletne u više slučajeva. Te žrtve se nalaze u više od jedne masovne grobnice, što svjedoči monstruoznosti zločina. Nezabilježeno je u historiji takvo nešto – da se rašire kosti na toliko lokacija“, kazao je za N1 Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe. Više na ovom linku.

N1

 11:12 – Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici oglasili su se Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i evropski komesar Johannes Hahn. U zajedničkoj izjavi istakli su da su njihova srca i misli sa žrtvama genocida, njihovima preživjelim porodicama i prijateljima. Više na ovom linku.

AFP

11:00 – Izvršna direktorica organizacije građanskog društva “Građanska akcija Pančevo” Ljilja Spasić izjavila je u Novom danu televizije N1 da su predstavnici države Srbije morali da prisustvuju komemoraciji u Srebrenici. Više na ovom linku.

N1

10:59 – Danas obilježavamo godišnjicu genocida nad 8.300 dječaka i muškaraca koji su ubijeni u Srebrenici u 1995., u jednoj od najmračnijih epizoda koje su se desile u Evropi od Drugog svjetskog rata, navodi se u izjavi komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsa Muižnieksa povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici. Više na ovom linku. 

AFP

10:48 – Predsjednik Pododbora „Marša“ Munir Habibović danas je u razgovoru za N1 kazao da su učesnici Marša mira dali najveći doprinos i da su pridržavanjem pravila uspjeli proći cijelu dionicu bez ikakvih problema. Više na ovom liku.

N1

10:39 – Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius u ekskluzivnom razgovoru za N1 u Potočarima kazao je da još uvijek postoje oni koji poriču ovaj zločin genocida. Više na ovom linku. 

N1

10:35 – “Srebrenička tragedija da uđe u školski program u Srbiji”, rekao je danas u Srebrenici Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Više na ovom linku.

TANJUG/Dimitrije Goll

10:26 – Ukoliko ste propustili specijalnu emisiju urednika i voditelja Amira Krivošije, možete je pogledati na linku ispod. O bolnoj prošlosti, tački koja nas razdvaja, onome što nas spaja i neizvjesnoj budućnosti – govorili su Saša Janković, Ćamil Duraković, Mladen Grujičić, Željko Komšić, Miro Kovač i Ramiz Salkić.

10:21 – Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović kazao je za N1 da danas iz Srebrenice mora biti poslana poruka mira. Više na ovom linku.

N1

10:19 – Memorjalni centar Potočari – nepregledna mezarja kao trajna sjećanja na srebrenički genocid. Uz postojećih 6503 – zabijelit će se uskoro još 71 nišan. Sve je manje zelene površine. A hiljade žrtava još nisu našle svoj put do ovog mjesta.

N1

10:16 – Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u Novom danu i komentirao godišnjicu genocida u Srebrenici. kako je naveo, ‘Srebrenica je rezultat koljačke politike’. Više na ovom linku.

N1

10:11 – Komemoracija bi trebala početi nešto prije podneva, a najavljeno je kako će tom prigodom govoriti predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius.

Anadolija

10:10 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je u Srebrenici 1995. godine počinjen veliki zločin, iz koga svi treba da izvuku pouke kako se ne bi nikome i nikada ponovio. Više na ovom linku.

N1

10:00- Specijalni program iz Potočara N1 možete pratiti uživo na N1 na ovom linku.

N1

Prilazne ceste Srebrenici su kao i svake godine pune automobila i autobusa, a iz organizacijskog odbora su najavili kako očekuju da će na ovogodišnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima biti najmanje 20.000 učesnika.

Većinu inozemnih gostiju na komemoraciji ovoga puta činit će ambasadori akreditirani u BiH.

N1

Centrlanu molitvu za žrtve koje će biti pokopane tokom dana predvodit će reisululema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na mezarju u Potočarima do sada su pokopani ostaci 6.504 srebreničke žrtve od kojih je 75 ubijeno prije ljeta 1995. godine.

U više od 80 masovnih grobnica pronađenih nakon genocida kojega su tada počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba do sada su pronađena tijela 6.662 žrtve, a još uvijek se traga za ostacima oko hiljadu ubijenih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.