Šta simbolizuje Cvijet Srebrenice?

N1

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje", neslužbeni je simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici. Cvijet su osmislile žene iz udruženja "Gračaničko keranje", a prvi put je javnosti predstavljen u julu 2010. godine. Upravo nošenjem ovog cvijeta, ljudi širom Bosne i Hercegovine šalju poruku da genocid neće zaboraviti.

Ovog jedanaestog jula, Lojze Kos je iz Slovenije došao u Sarajevo. Zatičemo ga u Galeriji posvećenoj genocidu u Srebrenici. Vidno potresen, prisjeća se da 1995. godine kada je živio u Sloveniji i Austriji nije znao šta se dešava u Srebrenici. Kaže, svijet se mora promijeniti.

“Strašno je, strašno je. To moram da kažem. Potresen sam ovdje zbog toga što se dešavalo tada. U sred Evrope. Treba to uzeti kao poduku za buduće generacije i za nas sve. Ali mislim da nam to niko neće oprostiti. Ni meni, ni nikome u ovoj Evropi. To je naša kolektivna krivica što smo to dopustili. Ni oni Holanđani ni Amerikanci ni niko”, kaže Kos.

Cvijet Srebrenice – cvijet “Sjećanje” simbol je koji građani širom Bosne i Hercegovine nose svakog 11. jula. Nastao je na osnovu ideje Udruženja “Gračaničko keranje”, čije članice ručno prave ovaj simbol i distribuiraju širom države.

“On pokazuje bijelo kao nevino stradanje jednog stanovništva, jednog naroda u srcu Evrope. Zeleno je nada da se nikad nikom ne desi, u znak sjećanja. Za jedanaesti juli jedanaest latica, da se nikad ne zaboravi. Svi želimo da ponesemo tu bol, želimo da tu odgovornost prema nevinim žrtvama nosimo u svom srcu”, poručuje Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja “Gračaničko keranje”.

Cvijet simbolizira stradanje i sjećanje na žrtve – dodaju građani. Nose ga, kažu, jer o onome što se u Srebrenici dogodilo teško govore.

Žene koje su osmislile i koje prave Cvijet Srebrenice – cvijet “Sjećanje” poručuju kako im je želja da, kada više ne bude živih svjedoka genocida, cvijet ostane svjedok onoga što se desilo, šaljući poruku da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.