VIDEO| 25 godina od zločina u Zalazju

N1

25 godina prošlo je od zločina u selu Zalazje u opštini Srebrenica u kojem je ubijeno 69 srpskih civila i vojnika Vojske Republike Srpske.

Tog 12. jula 1992. godine, prilikom napada vojske Armije BiH iz Srebrenice, zarobljena su 22 stanovnika, koji su potom ubijeni, a za 12 njih još uvijek se traga. Zločin za koji još uvijek niko nije odgovarao.

25 godina poslije. Bol I suze rodbine ispred spomen obilježja u Zalazju kod Srebrenice. Oplakuju ih, ali i postavljaju pitanje, gdje su naši nestali. 25 godina poslije, traga se za njih 12. 10 tijela je pronađeno prije šest godina, među njima I posmrtni ostaci Ivana Cvjetinovića.

Sahranjen je prije pet godina na bratunačkom groblju, a njegov sin Darko kaže, oca sam ukopao, ali I dalje me boli što počinioci ovog zločina nikada nisu procesuirani.

On je zarobljen i doveden u Srebrenicu i nakon toga, ne znamo kad, je ubijen i zakopan je smetljištu iznad Srebrenice. Nadamo se da će pravda zakucati na sva vrata, jer smtram da su sve žrtve mjerodavne, da su sve žrtve iste“, kazao je Darko Cvjetinović.

Porodice ubijenih kažu da pravda još nije zakucala. Sumnjaju da će suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Zalazju i drugim selima srebreničke i bratunačke opštine, imati osuđujuće presude. U, za njih, pravičnu presudu, sumnjaju.

Nekako stidljivo se podižu optužnice, ali one na sudu padaju, navodno usled nedostatka dokaza, kao da su se Sud i Tužilaštvo urotili da istina o stradanju Srba na ovim prostorima ne ugleda svetlost dana“, kazala je Radojka Filipović, predsjednik OO porodica poginulih i nestalih Bratunac.

Duško Milunović, pomoćnik ministra za pitanja boraca RS: “I potrebno je stalno postavljati pitanja, koliko je potrebno pobiti Srba da bi neko odgovarao za zločine koje je počinio nad njima“.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić kaže da postoje dokazi ko je počinio ova ubistva. O pomirenju na ovim prostorima kaže, doći će ako se promjeni odnos bošnjačkih predstavnika sa ovih prostora prema srpskim žrtvama. Ipak, poručuje, sa žrtvama na svim stranama se manipuliše.

Mislim da će doći vrijeme kada će ljudi shvatiti da su zloupotrijebljenje njihove žrtve i da će to osudiiti. Ja osuđujem svako ko zloupotrijebi srpsku žrtvu. Ja ne bih dozvolio da neko zloupotrebljava stradanje moga oca“, rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Nema odgovora, nema odgovornih, poručuju porodice žrtava ubijenih vojnika VRS i civila u Zalazju 1992. godine. Poručuju, naći će smiraj, tek onda kada svi odgovorni budu privedeni licu pravde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.