Siniša Karan za N1: Ne osjećamo se kao 'žrtveno jagnje'

Vijesti 15. jul 201714:39 > 14:44
N1

Predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan za N1 je komentarisao optužnicu u slučaju Referendum rekavši da se optuženi ne osjećaju poniženo, odbačeno niti žrtvovano.

Podsjećamo, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine 13. jula saopšteno je da je tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković podigao optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

“Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mi se ne osjećamo kao žrtveno jagnje. Mi smo predstavnici Republike Srpske, predstavnici smo najvećeg zakonodavnog tijela – Narodne skupštine Republike Srpske. Ni u najmanjoj mjeri se ne osjećamo da smo poniženi, da smo odbačeni, da smo žrtvovani. Nismo, mi smo jako ponosni. Pedstavljali smo i vodili jedan narodni referendum, prvi referendum, najveći oblik demokratije u cijelom svijetu od kako, praktično, postoji demokratija na našim civilizacijskim prostorima. Dodajem, ako mi imamo elemente krivičnog djela onda je tužilac jako pogriješio što nije protestno, a to je mogao jednostavno da uradi, da skine imunitet svim ostalim, ne samo članovima komisije nego i ostalim poslanicima, i napravi jednu sjajnu, veliku prijavu, a onda i da pozove sve građane Republike Srpske, njih više od 650 hiljada koji su glasali, jer u krivično-pravnom smislu oni su saizvršioci u ovom krivičnom djelu“, rekao je Karan za N1.

Siniša Karan smatra da je cjelokupan proces paradoksalan.

Moj komentar je u osnovi i jedna vrsta odbrane. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno svakog ustavnog suda, nisu klasične odluke bilo kakvog i bilo kog redovnog suda. Ustavni sud je poseban sud. On je političko-pravni sud i njegove odluke su političko-pravne prirode. Njegov zadatak je da štiti Ustav i ništa više od toga. Ustavni sud BiH svojim odlukama umjesto da štiti ustavnost BiH pokušava da oblikuje i modelira novo državno uređenje BiH. I ova odluka o referendumu po nama se vodi u tom pravcu. Svako onaj ko se drzne da drugačije promišlja doveden je pred lice, nazovimo pravde, po nama nepravde. Evo i Tužilaštvo BiH je takođe produžena ruka tog procesa. Ono što stalno ponavljam je da ovo ne može biti krivično djelo. Dakle, ovdje ako je postojalo krivično djelo onda ga je uradila Narodna skupština Republike Srpske svojom odlukom, a Narodna skupština ne može izvršiti krivično djelo. Poslanici i predstavnici naroda ne mogu po zakonu izvršiti krivično djelo unutar obavljanja svojih poslaničkih dužnosti u parlamentu, za govornicoom. U ovom smislu ću reći da opravdavam nevođenje krivičnog postupka po nepoštovanju odluka Ustavnog suda u Federaciji BiH posjetićemo kojih ima 92., naravno da je to nemoguće jer su to i tamo uradili poslanici u Federaciji BiH. Prema tome, ako ne može biti tu krivičnog djela kako ga onda u desetoj, stotoj instanci preko Republičke komisije ili bilo koga drugog može biti. To je nevjerovatan paradoks. Dokaz tome je činjenica da su od devet članova Republičke komisije sa optužnice skinuti, opravdano naravno, svi oni koji su poslanici, a stavljeni su, neopravdano, oni koji nemaju poslanički imunitet“, izjavio je Siniša Karan.

Kako N1 saznaje, sudija za prethodni postupak Suda BiH donijeće odluku o eventualnom potvrđivanju, odnosno dopuni ili odbacivanju optužnice u slučaju “Referendum” do petka naredne sedmice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.