Apel zapovjednika mostarskih vatrogasaca

Vijesti 17. jul 201711:10 > 11:43
N1

Vatrogasci i stanovništvo u Hercegovini proveli su vikend u borbi sa požarima. Najteža situacija je u okolici Ljubinja gdje su se snage na terenu uspjele izboriti da vatra ne ugrozi kuće mještana. Štete nanesene prethodna dva dana na imanjima su ogromne. Vjetar i nepristupačan teren još uvijek otežavaju gašenje.

Nakon nekoliko dana intenzivnog gašenja požara, vatrogasci se osjećaju iscrpljeno, otkrio je za N1 Petar Jurić, zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe iz Mostara.

Ipak, borba sa vatrenim stihijama je uobičajena stvar za ove hrabre ljude koji u prosjeku imaju i do 1.300 intervencija godišnje. Govoreći o uzrocima požara Jurić je istakao da je najčešći – ljudski faktor.

“Imaju službe čiji je posao da traže uzrok i počinitelje. Ali, iz iskustva znamo da je ljudski faktor najveći uzročnik požara. Činjenica je da je ljudski faktor dominantan i ovim putem apelujem da se zaustave paljenja otvorenim plamenom. Ljudi misle da kada zapale vatru da će je moći ugasiti i kada vjetar raznese tu vatru nastaju veliki problemi. Najbolje ne koristiti otvoreni plamen”, poručio je zapovjednik mostarskih vatrogasaca.

Pitali smo ga koji je najteži posao za vatrogace?

“Požari otvorenog prostora su najobimniji i najiscrpniji, ali je požar zatvorenog prostora najopasniji. Zamislite, kada je u gradu temperatura 40 stepeni i teško je kretati se, kako je onda vatrogascima na neravnom i nepristupačnom terenu sa teretom od 20 kg, a vatra je oko vas”, objasnio je Jurić.

Na kraju je zapovjednik profesionalnih vatrogasnih postrojbi kazao da smanjenje požara možemo očekivati tek sa “dobrom kišom”.

Podsjećamo, požari su aktivni na području Ljubinja, Jablanice, Mostara i Neuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.