Afera "Suvara": Najavljene krivične prijave sa svih strana

Vijesti 17. jul 201718:21 > 19:17
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je rekao da je zaprepašten saznanjem da bivši uposlenik lokalne banjalučke televizije BEL Boris Grujić posjeduje dokaze o njegovoj diskreditiaciji a u režiji osuđenika Gorana Suvare i glavnog urednika Informativnog programa RTRS-a Siniše Mihailovića.

Urednik Mihailović se, navodno, sastajao u stanu u Novom Sadu s tada odbjeglim Suvarom za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica. Dogovor je bio snimiti razgovor između Suvare i Dragana Mektića – na taj način povezati Mektića s kriminalnim krugovima. Za sve je, tvrdi Grujić, Suvara u nekoliko navrata od Mihailovića i RTRS-a primio po 70 hiljada eura.

Mene je zvao neki broj iz Srbije, a ja sam bio negdje u inostranstvu. Kad sam vidio da taj broj uporno zove ja se u jednom momentu javio i pitao ko je tamo, a glas s druge strane me je pitao jesam li ja Dragan. Čista neka komunikacija dok mi nije rekao da je dobro što sam se javio i da sam naivan. Tada sam skužio da neko provocira te sam prekinuo vezu, da bi se navečer to pojavilo u Centralnom dnevniku, taj razgovor u smislu kako ja komuniciram s kriminalnim licima. Neće se sad stati na tome, neka znaju i Siniša Mihailović i Draško Malinović i RTRS“, komentarisao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

A stati neće ni druga strana. Mihailović je pozvao Mektića da se javno izvini RTRS-u ili pokaže dokaze o upetljanosti ovog dijela Javnog servisa u čitavu aferu. Na ovaj način ministar Mektić stavlja mete na čelo uposlenicima RTRS-a, u prvom redu Mihailoviću, a skandal će kako je najavio dospjeti pred pravosuđe. Mektiću poručuje da se prisjeti kako je Suvara najuže sarađivao s tada stranačkim šefom SDS-a Mladenom Bosićem u aferi prisluškivanja tajkuna Mileta Radišića.

Vaše selektivno pamćenje namjerno ili ne, potpuno je nevažno, vrijeđa zdrav razum svakoga čije sjećanje dopire bar 18 mjeseci unazad. Naime, tada ste tvrdili da je savjetnik Mladena Bosića, Nebojša Vukanović, sastajući se sa Suvarom, radio novinarsko-istraživački posao, iako mu je uručio 50.000 evra, zajedno sa još jednim visokopozicioniranim članom SDS-a Bojom Gašanovićem. Uručivanje novca je snimljeno i objavljeno“, rekao je Siniša Mihailović, glavni urednik IP RTRS.

I dok je centralna ličnost afere, Suvara, u bijeljinskom zatvoru – najave krivičnih prijava stižu sa svih strana.

Anonimna je već podnesena protiv Borisa Grujića. Zbog navodnih prijetnji uposlenicima RTRS-a. Krivične prijave najavio je i Grujić. Dragan Mektić skuplja dokaze protiv Milorada Dodika i njegove porodice – za kako kaže – podizanje milionskih kredita koje nikada nisu vratili. I on najavljuje krivične prijave. U međuvremenu i saopštenje Regulatorne agencije za komunikacije. RTRS se kažnjava s 29 hiljada maraka zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim i uslugama radija.

Agencija je izvršila monitoring centralnih informativih emsija RTRS-a: Dnevnik 2; Pečat; Aspekt i Aktuelno – emitovanih u periodu od 15.10.2016. do 31.12.2016. te utvrdila kršenje nekoliko članova Kodeksa koji se odnose na Stav Pravičnost i nepristrasnost“, navodi se u saopćenju RAK-a BiH.

U RAK-u su zaključili da je opravdan prigovor SDS-a o nepristrasnom izvještavanju i iznošenju neistina protiv čelnika SDS-a. Agencija je kaznila još nekoliko televizija zbog prekoračenja limita u trajanju oglašavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.