Burno u NSRS: "Pukla greda i pokislo žito"

Vijesti 18. jul 201713:27 > 13:28
N1

Žustra rasprava vodi se u Narodnoj skupštini RS zbog Zakona o interventnim nabavkama RS. Ovim zakonom i zvanično u istoriju odlaze entitetske Robne rezerve, koje su u stečaju, a imaju oko 34 miliona KM dospjelih dugovanja.

Opozicija je optužila direktno Vladu i ministra Zorana Tegeltiju za situaciju. Poslanici su bili inspirisani. Sve je počelo oštrim pitanjima poslanika SDS-a Miladina Stanića potpredsjednici Vlade RS Srebreniki Golić. Stanić je Golićku, inače ministricu ekologije, pitao o odgovornosti za kriminal u Robnim rezervama i milionske gubitke. Naveo je da postoje dokumenta o tome kako je đubrivo plaćano mnogo skuplje od tržišne cijene.

Ministrica Golić je povišenim tonom uzvratila Staniću referišući se na njegovo obrazovanje. Inače o odgovornosti “svih”, i vladajućih i opozicionih stranaka zbog propasti ovog javnog preduzeća govorio je i poslanik SNSD-a Drago Kalabić. Zapitao se je li moguće da se ponašamo kao da je “pukla greda i, eto, pokislo žito”.

Admir Čavka, poslanik SBB-a, pitao je šta će se desiti u slučaju elementarnih nepogoda, kao što su aktuelni požari u Hercegovini.

Objašnjenje je dao šef  Kluba poslanika SNSDaa Radovan Višković, koji je rekao da će godišnje biti sklapani ugovori sa pravnim licima, za nabavku svake pojedinačne stavke. Višković kaže nema skladišta, nema roba koje stoje.

Na naše pitanje kako će biti garantovano da će subjekt s kojim je potpisan ugovor po Planu interventnih nabavki isporučiti robu u svakom trenutku u kojem je potrebna, Višković kaže da “ako ima robe dobro došlo ako je nema nema isporuke nema plaćanja nema obaveze”.

Šta ako nema niko, kao u Kataru, pitala je novinarka N1 Viškovića?

“Onda nema ni nas, hipotetički, možda će naići neka katastrofa koja će nas sve pomesti pa nam ta roba neće ni trebati. Imali smo poplave 2014. i samo skoro manje od 10% roba iz Robnih rezervi smo imali pa smo sve ostalo interventno nabavili”.

Branislav Borenović iz PDP-a podsjetio je da u Budžetu RS već postoje stavke za budžetske rezerve, i upitao zašto se onda donosi Zakon o interventnim nabavkama.

Iz SDS-a su se osvrnuli i za slučaj zamjenika pravobranioca Mirka Stojčinovića koji je pod istragom, zbog zlouptreba gradskog zemljišta.

Nedeljko Glamočak pokazao je znanje iz narodnih poslovica: “koje ribe se jedu – one koje se upecaju. A koje se upecaju – one koje zinu”.

Ministar trgovine Predrag Gluhaković, u završnoj riječi je komentarisao i kupovinu novih automobila dok propadaju Robne rezerve.

“Kupili smo tri auta (Škode) za 95.000 KM, kad prodamo stare biće tu 70.000. I nisu tačni navodi od 120.000-150000 za automobile”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.