Sud BiH traži osuđenog Adema Karamuju

Vijesti 19. jul 201711:56 > 12:01
N1

Osuđenom Ademu Karamuji nije uručen poziv za izdržavanje dvogodšnje kazne zatvora. Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za privođenje. Iz ove institucije nisu odgovorili na upit N1 kada je osuđeni Adem Karamuja trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne i gdje.

Karamuja je pravosnažno osuđen 7. aprila ove godine. Nezvanično saznajemo da je 30. juna ove godine trebao biti upućen na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora.

“Za osuđenog Adema Karamuja je izdata naredba za sprovođenje lica sa adrese, obzirom da istom nije uručen uputni akt. U toku je postupak sprovođenja navedenog lica putem Sudske policije Suda BiH, te ukoliko Sud bude obavješten od strane Sudske policije da nije moguće sprovođenje Karamuje, za istim će Sud raspisati potjernicu, odgovorili su za N1 iz Suda BiH.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH za N1 su saopštili:

“Isti je dana 07. 04. 2017. godine pravosnažno presuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine od strane Suda BiH. Takođe Vas obavještavamo da procedura upućivanja na izdržavanje kazne zatvora nije u nadležnosti SIPA-e.”

Podsjećamo, iz Suda BiH 14. jula je i zvanično je saopšteno da je potvrđena prvostepena presuda u predmetu Enes Mešić i dr. otpemljena 7. aprila 2017. godine. Naime, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću potvrđena je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.oktobra 2016. godine.

“Prvostepenom presudom optuženi: Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić i Samir Hadžalić su oglašeni krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, dok su pod tačkom 2. optuženi Mirza Kapić i Ibro Delić oglašeni krivim i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH”, saopšteno je iz Suda BiH.

Enes Mešić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, Jasmin Jašarević na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i četiri mjeseca, Mirza Kapić na kaznu zatvora od godinu i deset mjeseci, Salko Imamović na kaznu zatvora u trajanju od godinu i četiri mjeseca, Adem Karamuja na dvogodišnju kaznu zatvora, Ibro Delić na kaznu zatvora u trajanju od godinu i 11 mjeseci i Samir Hadžalić na jednogodišnju kaznu zatvora.

Podsjećamo, 13. juna 2017. osuđeni Enes Mešić uhapšen je u opštini Rudo u pokušaju da ilegalno pređe granicu Bosne i Hercegovine i Srbije čekajući upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.