"Ima četvero maloljetne djece, ne vidim razloga da se krije"

Vijesti 19. jul 201712:28 > 12:32
Detektor.ba

Osuđenom Ademu Karamuji nije uručen poziv za izdržavanje dvogodšnje kazne zatvora. Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za privođenje. Iz ove institucije nisu odgovorili na upit N1 kada je osuđeni Adem Karamuja trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne i gdje.

Advokat Bakir Ljubović je kazao za Detektor.ba da nema informaciju da je Karamuja pobjegao, da mu je poznato da je bio tu prije 20-ak dana, kao i da se do sada uredno odazivao na svako suđenje.

“On ima četvero maloljetne djece, ne vidim razloga da se krije. Pretpostavljam da je u pitanju potreba za zbrinjavanjem porodice, zbog čega ga nije bilo na adresi. Čovjek radi na građevini, traži gdje se može naći posla”, pojasnio je Ljubović.

Karamuja je pravosnažno osuđen 7. aprila ove godine. Nezvanično saznajemo da je 30. juna ove godine trebao biti upućen na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora.

“Za osuđenog Adema Karamuja je izdata naredba za sprovođenje lica sa adrese, obzirom da istom nije uručen uputni akt. U toku je postupak sprovođenja navedenog lica putem Sudske policije Suda BiH, te ukoliko Sud bude obavješten od strane Sudske policije da nije moguće sprovođenje Karamuje, za istim će Sud raspisati potjernicu, odgovorili su za N1 iz Suda BiH.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH za N1 su saopštili:

“Isti je dana 07. 04. 2017. godine pravosnažno presuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine od strane Suda BiH. Takođe Vas obavještavamo da procedura upućivanja na izdržavanje kazne zatvora nije u nadležnosti SIPA-e.”

Podsjećamo, iz Suda BiH 14. jula je i zvanično je saopšteno da je potvrđena prvostepena presuda u predmetu Enes Mešić i dr. otpemljena 7. aprila 2017. godine. Naime, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću potvrđena je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.oktobra 2016. godine.

Više na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.