Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Amira Zukića

Vijesti 19. jul 201714:18 > 14:23
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju optuženog Amira Zukića i utvrdio da su mu povrijeđena prava.

Kako je za N1 potvrdila advokatica Senka Nožica, prijedlog o puštanju iz pritvora Amira Zukića upućen je na adresu Kantonalnog suda u Sarajevu i odluka se očekuje do petka.

Kako je navedeno u odluci ustavnog suda, zaključeno je da postoji povreda prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnovane sumnje, kao općeg uvjeta za produženje mjere pritvora, daju relevantne i dovoljne razloge u pogledu postojanja posebnih razloga za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge, odnosno stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti konkretnog slučaja koje zahtijeva kontinuirani pritvor.    

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnja kako je Amir Zukić u dogovoru sa stranačkim kolegama isposlovao da se Esed Džananović imenuje za izvšnog direktora Elektroprivrede BiH. Zukić je, sumnja se, kasnije iskoristio prijateljske veze s Džananoviće kako bi realizovao tzv. projekat zapošljavanja. Bili su potrebni ljudi na terenu. U priču su uključeni Senad Trako zastupnik u Skupštini ZDK i njegov sin Nedžad.

Posrednik Safet Bibić, dugogodišnji zaposlenik KCUS-a, te panzionisani poštar, Ramiz Karavdić. “Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u EP BiH nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj položaj, a preko Eseda Džananovića i realizirao nezakonita zapošljavanja”, potvrdila je za N1 Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS. Tako Amir Zukić putem Eseda Džananovića saznaje za konkurs u ED Zenica. Obavještava Safeta Bibića. Bibić obavještava Senada i Nedžada Traku, a oni potom, Ramiza Karavdića.

N1

N1

Karavdić stupa u kontakt s Sejadom Keserovićem čiji je sin nezaposlen. Cijena radnog mjesta, 16 hiljada maraka. Džananović vrši pritisak na direktora podružnice u Zenici, koji je odbio zaposliti Keserovića, zbog nedostatka iskustva. U augustu 2016. sastaju se Safet Bibić i Sejad Keserović, gdje ga Bibić obavještava da je zaposlenje sina Ismeta završena stvar. Dan nakon Sejad Keserović predaje 16 hiljada poštaru Karavdiću, nakon čega ovaj biva uhapšen. “Uz optužnicu postupajuća tužiteljica zatražila je produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki, Esedu Džananoviću, Ramizu Karavdiću i Seidu Fazlagiću”, dodala je Bavčić. Navedeni se terete i za nezakonito zapošljavanje Merime Avdić i Edine Hairlahović. Safet Bibić i Senad Trako dolaze do podataka da Avdić i Hairlahović traže zaposlenje. Uzimaju njihove podatke i dokumente. Obavještavaju Amira Zukića. Džananović postupajući po nalogu Zukića, naređuje direktoru podružnice ED Bihać da mimo procedura, zaposli navedene osobe. Optužnica tereti i potpredsjednike SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za posredovanje, primanje nagrade ili drugog oblika koristi, te trgovinu utjecajem. Slučaj zapošljavanja Amela Škalje, sina federalnog SDA-ovog zastupnika Omera Škalje, u Elektrodistribuciju Tuzla. Zapošljavanju se u početku protivio Mirsad Kukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.