Razmislite prije nego objavite neki podatak i fotografiju

Vijesti 22. jul 201709:44 > 09:44
N1

Svakom četvrtom djetetu objavljena je fotografija na internetu bez pitanja. Svako četvrto dijete trpjelo je prijetnje na internetu tri ili više puta. Svako drugo dijete kaže da bi ignorisalo uznemiravanje na internetu, a tek svako treće bi problem prijavilo odraslima.

Skoro 80 posto djece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže na način da je slagalo datum rođenja. Ovi podaci pozivaju roditelje i najširu javnost na oprez. Zbog ove važne teme Save The Children provodi kampanju “Misliš da znaš”. 

O ovoj temi u Novom danu na N1 je govorio Alen Zaimović, koordinator u programu dječije zaštite.

“Bitno je da razmislimo prije nego što objavimo nešto, da li je to neka poruka, kome je upućena, naša fotografija, datum rođenja, gdje se nalazite…”, naveo je Zaimović.

Lažno predstavljanje, cyber nasilje, ucjene, prijetnje, krađa ličnih podataka i zloupotrebe djece u svrhu pornografije, mnogo je problema s kojim se najmlađi susreću svakodnevno. Podaci su porazni. 

“Jako je bitno da pričamo sa djecom, da ih slušamo jer su uvijek korak dva ispred nas kada su u pitanju tehnologije”, naveo je on.

Dodao je da je izuzetno bitno podizati svijest o tome da se fotografije djece sa plaža ne objavljuju na društvenim mrežama.

“Predatorima koji vrebaju putem interneta bukvalno sve ponudimo”.

N1

On je naveo da djeca ne mogu da odvoje šta je za njih korisno šta nije.

“Jako je bitno da roditelji razgovaraju sa djecom, da poznaju njihove navike… Youtube je kao sve druge mreže koje postoje imaju dobre i loše stvari. Želimo da potenciramo pozitivne stvari koje dešavaju na interentu. Imate opcije da studirate, učite, razgovarate sa ljudima koji su na kraju svijeta, da se pripremaju za školu”.

Kampanja se provodi pod hashtagom #MislišDaZnaš, na društvenim mrežama i u medijima tokom mjeseca jula plasirate sadržaje namijenjene informisanju i edukaciji djece i roditelja za sigurnije korištenje interneta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.