"Sve mi je pod hipotekom, i vazduh što dišem pripada banci"

N1

Dvadesetak korisnika kredita u švicarskim francima okupilo se ispred poslovnice Addiko, nekadašnje Hypo branke, u ulici Ferhadija u Sarajevu, kako bi izrazili negodovanje zbog problema u kojima se nalaze. Dočekala su ih zatvorena vrata banke. Okupljeni poručuju da će se vratiti i neće odustati od pravde koju zaslužuju.

Prije deset godina, Nebojša Sredojević podigao je kredit od 74.000 švicarskih franaka, što je tada bilo približno 100.000 KM. Danas, nakon decenije otplate, Nebojša je dužan još 119.000 KM. Zajedno sa onima koji dijele sličnu sudbinu, o svom problemu došao je govoriti u poslovnici Addiko banke, nasljednici Hypo banke u kojoj je kredit i podigao.

“Stan sam morao prodati da bih njima izašao u susret, da deblokiram svog žiranta i da mi kuću ne blokira. Jer su mi pod hipotekom i kuća i žirant i sve je pod hipotekom. Znači, i vazduh što dišem je Hypo banke. Da sam od ovih kriminalaca, kamatara, uzeo kredit, do sad bih ga otplatio. A ne od legalne države u kojoj u skupštini ne smiju da dignu ruke da usvoje zakon o konverziji iz CHF-a u KM”, kaže Sredojević.

Okupljene građane dočekala su zaključana vrata i obavještenje na kojem piše da sve poslovnice Addiko banke u Sarajevu danas neće raditi. Kako se to u obavještenju navodi – zbog najavljenih blokada rada. Okupljeni poručuju da banka nema razloga da se plaši svojih klijenata.

“S bankom smo došli pregovarati. Imate zatečeno stanje gdje su zatvorili banku. Boje se nas legalista. Mi nismo došli ni opljačkati banku, ni uništiti banku, mi tražimo dogovor. Deset godina oni to nisu u stanju da nam pruže”, ističe Amra Hodžić, jedna od “švicaraca”.

“Ovo danas mi je pokazatelj koliko je ta banka spremna ići dalje u kriminal. Mi nismo kriminalci. Mi smo svoj problem došli rješavati na miran i dostojanstven način, a ne da se zatvara poslovnica i sve poslovnice u gradu”, dodaje Hodžić.

Iz Addiko banke navode kako su ostvarili značajan napredak u rješavanju problema ove grupe klijenata. Ponuđena im je konverzija kredita u konvertibilne marke uz popuste od 30 i 50 posto od visine glavnice, te oprost zateznih kamata. Dodaju da je do sada riješeno više od 90 posto ukupnih kredita u švicarskim francima.

“Put koji smo mi izabrali je sporazumno rješenje kredita u CHF-u. Blokada poslovnica neće sigurno riješiti ovaj problem. Zato pozivamo korisnike kredita u CHF-u na dijalog i zajednički dogovor kao jedino moguće rješenje”, navodi Sanela Pašić, direktorica Addiko banke.

Nadu da će riješiti svoje probleme daje im Prijedlog zakona o konverziji kredita iz švicarskih franaka u KM. Da bi zakon bio i usvojen, moraju ga izglasati oba doma Parlamenta Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.