Turistička sezona na zaštićenim područjima u KS u punom jeku

N1

Veliki broj posjetilaca ovaj vikend provodi na Bijambarama. Od ulaza do glavne Bijambarske pećine skoro da nema slobodne površine za odmor. Prirodni hlad, nekoliko pećina, prirodni izvori vode, restoran... samo su neki od razloga zbog kojih veliki broj turista spas od vrućih ljetnih dana pronalazi upravo na ovom izletištu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Bilježimo trend rasta posjećenosti, naročito vikendima. Domaći, ali i strani turisti su na Bijambarama. Najzanimljivija im je glavna Bijambarska pećina, duga 500 metara sa temperaturom od 5 stepeni. Najviše dolaze arapski turisti, ali i Nijemci, Francuzi i Holanđani. Prije sedam godina u pećini je odrzano jedno vjenčanje, kao i koncert prije tri godine, zbog akustike prostrana dvorana je dobila naziv muzička dvorana”, kazala je za N1 Zerina Čelik, turistički vodič.

Turistička sezona na zaštićenim područjima u Kantonu Sarajevo je u punom jeku. Posjetilaca ima iz zemelja cijelog svijeta, a tako i iz BiH – potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Mustafa Zvizdić. 

Naglasio je da je podjednak broj domaćih i stranih turista koji posjećuju zaštićena područja u KS-u, a posjetioci dolaze iz susjednih, gotovo svih evropskih te iz arapskih zemalja. 

– Vrelo Bosne, Bijambare, Trebević, Skakavac svaki dan imaju veliki broj posjeta i to su područja koja su vrlo posjećena u ljetnim mjesecima. Turisti dolaze iz svih djelova svijeta a isto tako puno je domaćih posjetilaca i dijaspore – kazao je Zvizdić, dodavši kako turisti mogu uživati u novim sadržajima koja posjeduju sada ova područja. 

Na Bijambarama je u funkciji novi turistički vozić, uređene su nove šetnice na Trebeviću i Skakavcu, zatim dječije igralište na Trebeviću i na Vrelu Bosne uz niz drugih sadržaja.

Područja kojima upravlja Javna ustanova Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo (Vrelo Bosne, Trebević, Bijambare i Skakavac) obiluju izuzetnim prirodnim vrijednostima i u ljetnom periodu posjetiocima pružaju idealnu temperaturu koja osvježava od vrelih ljetnih temperatura.

Iz ove ustanove naglašavaju da su juli i august najposjećeniji mjeseci po svim statistikama i u prethodnim godinama, tako da očekuju da i u ova godine ne bude izuzetak po broju posjeta ovim područjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.